diicotProcurorii DIICOT – Biroul Teritorial Buzău au finalizat ancheta într-un caz de criminalitate internațională transfrontalieră la care au lucrat în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău și Arad, având sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații, Direcției Generale Anticorupție București, Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța, I.G.P. Frontieră și Interpol.
Inculpatii fac parte dintr-o amplă grupare de criminalitate internaţională transfrontalieră specializată în traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – România (Constanța, Galați, Buzău, Arad şi Timiş).
“Pe fondul războiului civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei şi, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranţi din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia. Loturile au fost triate și preluate de veriga turcă, în care un rol activ l-a avut Ozturk Salcuk, cetățean turc, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului român pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc, la pedeapsa de 10 ani de închisoare, după ispășirea căreia i s-a interzis să revină pe teritoriul României. Cu toate acestea, există suspiciunea că a coordonat activitatea internațională de preluare, transport, călăuzire și îndrumare de migranți”, preciza DIICOT.
În baza convențiilor stabilite, loturile de migranți au fost triate și conduse în Piața Aksaray din Istanbul, unde au fost îmbarcate în camionete și trecute fraudulos în Bulgaria. De la frontiera bulgaro-turcă migranții erau preluați de membrii grupării din Bulgaria.

Filiera românească
Migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma până în locuri din Constanţa, stabilite de comun acord cu Tavlak Kemal – cetățean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi – cetățean român şi Stere Iancu– şofer al celor în cauză. DIICOT mai precizează: “Din Constanța, migranții erau preluați de Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violență comise în Spania. Există suspiciunea că acesta este cel care coordona activitatea de transport al migranților din Constanța până în Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat româno-ungară, pe la Vârşand. Întrucât o parte din loturile de migranti erau depistate de organele de poliție după introducerea lor pe teritoriul României, acestea erau înscrise, la cerere, în centrele pentru solicitanţi de azil din Galați, București şi Timișoara. (…) Andrei Stan prelua transfugi de la aceste centre şi îi transporta în Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară.
Migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontieră de Darius Călin Burtic, cu vehicule puse la dispoziție de Adrian George Purcariu ori Andrei Stan”.
Inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de către Tribunalul Buzău) și Burtic Darius Călin – împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar – au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41 de migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan, în perioada cuprinsă între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și până în ziua de 12.03.2014, când a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional.
Rețeaua percepea de la plecarea din Siria sume cuprinse între 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, sumă din care cea mai mare parte era cedată verigii infracționale din România. Astfel, inculpații din Constanța primeau, în medie, de la Ozturk Selcuk, 3.000 de euro pentru fiecare lot de câte 4-5 migranți, Adrian George Purcariu percepea 1.500 – 2.000 euro pentru fiecare migrant, iar aceeași sumă de bani era pretinsă și obținută și de Andrei Stan.

Recomandările redacției