RETIM, firma care se ocupă de ridicarea gunoiului în Arad, dorește să informeze cetățenii municipiului Arad că societatea este responsabilă numai pentru colectarea deșeurilor menajere depozitate în containere (la blocuri) sau în pubele (la case). Deșeurile abandonate, depuse în afara platformelor de colectare din zona de blocuri a municipiului Arad (împrejmuirea în interiorul căreia sunt amplasate containerele de 1,1 mc pentru colectarea deșeurilor) nu sunt în sarcina RETIM, urmând a fi colectate de către operatorul de salubrizare stradală desemnat de Primăria Municipiului Arad. „În conformitate cu prevederile contractuale, RETIM nu poate colecta deșeurile verzi de pe spațiul public, din parcuri și grădini (cum ar fi cele provenind de la toaletarea pomilor sau curăţarea şi întreţinerea spaţiilor verzi), deșeurile voluminoase sau cele periculoase, deșeurile din construcții și demolări sau cele provenite din salubrizarea stradală. De asemenea, aceste tipuri de deșeuri pot fi ridicate numai de către operatorul de salubrizare desemnat de către Primăria Municipiului Arad“, susţine Camelia Ganga, din partea Retim. Aceasta continuă: „Întrucât primim un număr mare de întrebări şi solicitări legate de ridicarea diferitelor tipuri de deşeuri în Municipiul Arad am dori să aducem următoarele clarificari şi informaţii pentru dumneavoastră şi cititorii dumneavoastră. Societatea RETIM Ecologic Service SA este responsabilă în zona 1 Arad, inclusiv municipiul Arad, conform contractului de concesiune încheiat cu ADISIGD Arad, numai pentru colectarea deşeurilor menajere“.
Deşeurile menajere sunt deşeurile care provin din gospodării şi care sunt de trei tipuri: biodegradabile (de origine vegetală – precum resturi de legume şi fructe); reciclabile (ambalaje de hârtie, carton, plastic, metal, sticlă) şi reziduale (mucuri de ţigară, conţinutul sacului de aspirator etc).
Reprezentanţii RETIM susţin că societatea nu colectează: deşeuri stradale, precum deşeurile din rampe clandestine, care nu sunt depozitate în pubele sau containere, deşeuri voluminoase (cauciucuri, piese de mobilier, sticla de geam, parbrize, oglinzi), deşeuri vegetale provenite din parcuri, grădini şi spaţii publice, deşeuri periculoase (uleiuri, medicamente, lacuri, vopsele, ambalajele acestora), deşeuri provenite din construcţii şi demolări. „Colectarea deşeurilor care fac parte din cele cinci tipuri de categorii enumerate mai sus nu au fost concesionate către RETIM SA şi se pot ridica numai de către operatorul desemnat de către Primăria Municipiului Arad“, încheie Camelia Ganga.
Aradul riscă să aibă sărbători murdare
Ziarul nostru a atras atenţia în ultima săptămână, prin două anchete, despre haosul care domneşte în organizarea colectării gunoiului în oraşul nostru şi a pericolului pentru sănătatea arădenilor. În urma anchetelor noastre s-au efectuat mai multe controale, inclusiv Garda de Mediu sesizându-se în acest sens. Este de ştiut faptul că dacă RETIM refuză să mai adune gunoiul de pe stradă, cel care nu face parte din contractul încheiat cu autorităţile arădene, acesta va rămâne acolo. Staţie de sortare nu există, sau mai bine zis este închisă, iar gunoiul nu are practic unde să fie depozitat. Situaţia devine astfel mai mult decât îngrijorătoare, iar Aradul riscă să aibă parte de nişte sărbători murdare.
Adrian Cotuna

Recomandările redacției