Organizaţia umanitară Oxfam a lansat vineri un apel pentru reînnoirea embargoului Uniunii Europene asupra armelor livrate în Siria, apreciind că o ridicare a acestuia, după cum doresc Londra şi Parisul, ar putea avea ‘consecinţe devastatoare’ pentru populaţia civilă, transmite AFP.

‘Să nu se ajungă, până la sfârşitul lunii, la reînnoirea embargoului UE asupra armelor ar fi o dovadă de iresponsabilitate şi ar putea să stingă slabul licăr de speranţă pe care îl oferă summitul americano-rus prevăzut pentru 12 iunie’, a subliniat Oxfam într-un comunicat.

A ridica embargoul ‘ar putea să aibă consecinţe devastatoare’, a menţionat Anna Macdonald, specialist în cadrul Oxfam pe probleme de controlul armamentului.

‘Nu există soluţii uşoare pentru a pune capăt vărsării de sânge în Siria, însă mai multe arme şi muniţie cu siguranţă nu reprezintă una dintre acestea. Eforturile internaţionale trebuie să se concentreze pentru a opri transferul de arme părţilor (implicate în conflict) şi a găsi o soluţionare paşnică a crizei’, a adăugat ea.

A trimite mai multe arme în Siria ‘nu poate decât să agraveze un scenariu infernal pentru civili’, potrivit Oxfam.

Sancţiunile adoptate de Uniunea Europeană împotriva Siriei trebuie să fie reînnoite la sfârşitul lunii mai. Cu această ocazie, Franţa şi mai ales Marea Britanie exercită presiuni pentru ridicarea embargoului asupra livrărilor de arme pentru a putea să îi echipeze pe rebelii sirieni

Conflictul sângeros din Siria, care durează de peste doi ani, s-a soldat cu cel puţin 94.000 de morţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

 

Recomandările redacției