donatorTragicul accident al unui băiat în vârstă de doar 19 ani din judeţul Arad a făcut ca alte trei vieţi să fie salvate, întrucât rinichii și ficatul tânarului au fost donaţi pentru a fi transplantați unor persoane aflate pe listele de așteptare pentru un transplant.
Tânărul, în vârstă de 19 ani, a fost internat sâmbătă seară, în urma unui traumatism cranio-cerebral. Băiatul a fost găsit în localitatea sa, Ususău, din judeţul Arad, în stare de stop respirator, după un accident cu o căruţă, în care s-a lovit puternic la cap.
Echipajul SMURD l-a găsit întins pe drum şi l-a transportat de urgenţă la spitalul din Timişoara. La scurt timp, a fost declarat în stare de comă profundă. „L-au intubat, a dat sem­ne de comă profundă, iar după tomografie, medicii au constatat că hemoragia cerebrală post trau­matică a fost deosebit de gravă şi incompatibilă cu recuperarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Arad, Adrian Wienner.
Astfel, s-a constatat că viaţa băiatului nu mai putea fi salvată. Doar aparatele îl mai ţineau în viaţă. Băiatul a intrat în moarte cerebrală duminică dimineață, iar familia lui și-a dat acordul pentru donarea rinichilor și a ficatului.
Organele pacientului în vârstă de 19 ani au fost evaluate timp de câteva ore de către medicii din București și Cluj-Napoca, împreună cu o echipă de la Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă a SCJUT. „Operaţia a început la ora 1,00, pentru ca, în jurul orei 7,00, rinichii să fie preluaţi de o echipă de specialişti din Cluj, iar ficatul, de o echipă din Bucureşti”, a declarat pentru Press Alert, Dan Ilincariu, coordonator regional de transplant. În cursul nopții de duminică spre luni a avut loc prele­varea de organe la Spitalul Jude­țean Timișoara.
Medicii de la Bucureşti au preluat ficatul, iar rinichii vor ajunge la Cluj, unde vor salva vieţile celor aflaţi pe listele de transplant.
Claudia Gavra

Lasă un răspuns

Recomandările redacției