CLMArteziana de cinci milioane de euro îi va conduce în faţa instanţei. Este vorba despre reprezentanţii Primăriei, care vor fi nevoiţi să răspundă în faţa instanţei de contencios administrativ solicitărilor formulate de Prefectură în privinţa hotărârii de aprobare a studiului de fezabilitate al controversatei arteziene de pe Mureş.
Reuniţi, ieri, într-o şedinţă extraordinară a CLM, consilierii locali au decis: hotărârea rămâne valabilă, în vreme ce solicitarea Prefecturii de revocare a normativului cu pricina a fost respinsă ca fiind neîntemeiată. Cu alte cuvinte, nici plângerea prealabilă, nici acţiunea înaintată în acest sens de Prefectură în contencios administrativ şi nici opoziţia întâmpinată în rândurile societăţii civile nu au prezentat argumente suficiente pentru a le tăia elanul reprezentanţilor Puterii locale din CLM pentru ca hotărârea de consiliu ce a stârnit deopotrivă polemici şi pasiuni în rândul aleşilor locali să fie revocată. În lipsa edilului-şef, care nu a revenit încă din străinătate, cu 12 voturi favorabile, o abţinere din partea viceprimarului Cătălin Ţiţirigă şi opt voturi împotrivă din partea consilierilor USL, respingerea solicitării formulate de instituţia prefectului a fost aprobată de aleşi.
Reprezentantul CLC, la un pas de a fi dat afară din sală
O intervenţie a lui Dan Artimon, din partea Consiliului Local Civic, a avut loc înainte de votul aleşilor locali pe proiectul privind arteziana. Fără succes au rămas, însă, ambele argumente formulate de reprezentantul societăţii civile împotriva proiectului de hotărâre. „Aş dori să prezint două observaţii, privind forma şi conţinutul proiectului de hotărâre. Din punct de vedere al formei, nu înţeleg care este raţiunea acestui proiect de hotărâre, dacă există deja o plângere prealabilă a Prefecturii în acest sens. Proiectul acesta nu îşi are rostul cu atât mai mult cu cât a fost deja sesizată şi instanţa de contencios administrativ. În ceea ce priveşte conţinutul, nu a fost respectată legea transparenţei. Nu are rost ca un pro­iect să fie supus de două ori votului, când s-ar putea vota o singură dată, atunci când se supune la vot bugetul local”, şi-a susţinut Artimon punctul de vedere. Răspunsul municipalităţii a sosit prompt, prin vocea secretarului Primăriei. Potrivit argumentelor aduse de Lilioara Stepănescu, rostul proiectului de hotărâre supus votului de ieri a fost impus de normele de conduită din CLM. Astfel, odată aprobat studiul de fezabilitate al artezienei de pe Mureş, „Este treaba CLM de a menţine sau de a revoca propriile hotărâri. Ne aflăm în faţa unei plângeri prealabile a Prefecturii, res­pectiv a unei sesizări la instanţa de contencios administrativ. Propunem menţinerea hotărârii de consiliu, iar modul de decizie rămâne acelaşi la votul de azi. Hotărârea de consiliu a fost adoptată cu 12 voturi, urmând ca astăzi să avem nevoie tot de 12 voturi, fie pentru menţinerea, fie pentru revocarea respectivei hotărâri de consiliu. Până la sfârşitul săptămânii va trebui să depunem o întâmpinare la acţiunea în contencios a Prefecturii”, a ţinut să precizeze Stepănescu. Pentru că a încercat să mai adreseze secretarului Primăriei o întrebare în timp ce acesta din urmă enumera argumentele în favoarea hotărârii, Dan Artimon a fost pus la punct de Ovidiu Moşneag, preşedintele de şe­dinţă. Acuzat pentru lipsă de respect şi de civilizaţie înainte de momentul votului, Artimon a fost ulterior „tras de mânecă” atât de preşedintele de şedinţă cât şi de consiliera Geanina Pistru. La finele extraordinarei de ieri, cei doi reprezentanţi ai taberei Puterii locale l-au amendat, din nou, verbal pe reprezentantul CLC pentru cutezanţa de a vorbi în acelaşi timp cu secretarul Primăriei.
Opoziţia a votat împotriva artezienei
Nici cei mai activi dintre consilierii Opoziţiei nu au rămas fără replică la intenţiile Puterii locale. „În condiţiile în care există deja o acţiune în instanţă din partea Prefecturii, ce rost mai are votul nostru de astăzi? Cred că ar fi mai potrivit să lăsăm instanţele de judecată să hotărască. Oricum, acest punct a reuşit deja să stârnească multe pasiuni. Acesta este şi motivul pentru care, la momentul votului pentru studiul de fezabilitate, noi, consilierii USL ne-am retras din sala de şedinţe. Considerăm că acest subiect este discutat într-o manieră pasională şi susţinem în continuare problema de oportunitate. Ne menţinem votul, în sensul că nu identificăm aspectele de oportunitate ale acestui demers şi considerăm că punctul de vedere al Prefecturii conţine argumente consistente”, a menţionat liberalul Florin Galiş. I s-a răspuns în acelaşi registru, din zona Executivului, că votul este „un pas necesar” în războiul iscat între cele două instituţii de arteziana de pe Mureş.
O adresă prin care Asociaţia Răniţilor şi Urmaşilor celor Decedaţi în Decembrie 1989, membră a CLC, solicită municipa­lităţii organizarea mai multor dezbateri publice, în baza Legii Transparenţei Decizionale în administraţia publică a fost depusă la Primărie, ieri, la finalul şedinţei extraordinare a CLM. Documentul semnat de Doina Nan, preşedintele ARUD şi Adrian Bun, vicepreşedintele aceleiaşi asociaţii, face referire la necesitatea dezbaterilor publice pe marginea proiectelor de hotărâre privind adoptarea bugetului general de venituri şi cheltuieli, repartizarea excedentului bugetar, respectiv a proiectului legat de arteziana de cinci mi­lioane de euro.
Boghicevici, fără cabinet
Un singur proiect a picat, ieri, la vot. A fost vorba despre repartizarea unui spaţiu din zona UTA care ar urma să servească drept cabinet parlamentar Claudiei Bo­ghicevici. Consilierii Opoziţiei, prin vocea lui Gheorghe Ghilinţă, au solicitat amâ­narea votului pe acest proiect, eliminat şi de pe ordinea de zi a şedinţei anterioare a CLM, pentru a nu se creea discriminări în rândul parlamentarilor. „Eu am mai propus ca toate locaţiile în care urmează să funcţioneze cabinete parlamentare să fie votate într-o singură şedinţă, nu în mod discriminatoriu. CLM ar putea să facă efortul de a vota pentru repartizarea acestui ca­binet parlamentar în aceeaşi şedinţă în care se vor repartiza şi cabinetele parlamentare ale lui Dorel Căprar şi Flavius Măduţa”, a explicat Ghilinţă. Consilierul a formulat chiar şi un amendament în susţinerea intervenţiei sale şi a obţinut un număr de zece voturi favorabile amânării votului, respectiv 11 voturi, ale Puterii locale, împotriva acestei mo­dificări. Nu a mai fost, însă, nevoie de o amânare în privinţa cabinetului parlamentar al Claudiei Boghicevici, pentru că proiectul a fost respins, nereuşind să adune decât 11 voturi favorabile.

Recomandările redacției