icimLupta în trei pentru titlul naţional la baschet feminin, care se duce între Univ.Goldiş ICIM Arad, CSM Târgovişte şi CSM Satu Mare, poate fi decisă şi în perioadele de transferuri. Aşa cum era de anticipat, pauza competiţională a adus noutăţi doar în curtea celor din Târgovişte, club care în ciuda speculaţiilor continuă să beneficieze de un buget impresionant, dovadă atât participarea în Euroligă dar şi transferurile pe care şi le permit cu mare uşurinţă oficialii dâmboviţeni.
Supărat probabil pentru evoluţiile slabe din campionat dar mai ales pentru duşul rece de la Arad, Gabriel Boriga a făcut curăţenie la echipă şi s-a renunţat la şase jucătoare: Babkina, Nnamaka, Bjelica, Currie, Novosel, plus Diaconu, întoarsă la Rapid. În schimb au fost aduse, conform siteului oficial al clubului, trei baschetbaliste americance: Matee Ajavon, 26 de ani, fundaş de meserie, care a mai jucat în WNBA pentru Houston Comets şi Washington Mystics dar şi la Fenerbahce Istanbul, club pentru care a evoluat şi în Euroligă, Jori Davis, 23 de ani, jucătoare de poziţiile 1 şi 2, care a jucat în WNBA pentru Indiana Fever, dar ultima oară a apărat culorile echipei israeliene Hapoel Rishon şi Ashley Walker, 25 de ani, jucătoare de poziţia 4, care a jucat în WNBA pentru Seatle Storm, San Antonio Silver Stars şi Washington Mystics dar şi la cluburi puternice din Turcia, Ucraina şi Israel.
Târgovişte mai contează în retur pe Claudia Pop, Huţanu, Mărginean, Filip, Tikhonenko, Stoenescu, Robbins, Matic şi Milljkovic, în timp ce Flori Paşcalău nu s-a refăcut încă după operaţia la ligamente. Staff-ul tehnic rămâne pe loc, cu toate că presa târgovişteană vorbeşte de relaţii tensionate între Boriga şi antrenorul grec Giorgios Dikeoulakos, care este decis să îşi termine contractul, valabil până în 2014. De altfel, tehnicianul elen a declarat în presa locală că nu ştia nimic despre aducerea celor trei americance şi că nici nu a ţinut prea mult legătura cu Boriga!
Reunire fără noutăţi la Satu Mare
Şi la Satu Mare se vorbea la finalul turului despre probleme grave financiare, dar iată că echipa pregătită de Dan Fleşeriu s-a reunit în formulă completă, semn că cei din conducere au reuşit să gestioneze bine situaţia. CSM va conta în retur, dacă nu se vor mai produce alte schimbări, pe următorul lot: Orosz, Părău, Ivan, Nagy, Szmutku, Moldoveanu, Szlimak, Kovacevic, Whittington, Freeman, Lucas, Drye şi Giurgiu. Scenariu identic şi la Arad, unde în ciuda semnalelor de alarmă legate de finanţare, la reunire au fost prezente toate cele 11 jucătoare. Numai că aici situaţia pare puţin mai delicată, în sensul că promisiunile de sprijin încă nu s-au materializat, sau cel puţin asta declară oficialii clubului. Iar termenul limită ar fi 15 ianuarie, dată până la care echipa îşi poate desfăşura normal activitatea.
Liderul nu schimbă nimic
Dacă până atunci nu vor veni banii, scenariul se poate schimba radical. Universitatea Goldiş ICIM speră să poată conta în retur, pentru că de transferuri nu se poate pune problema, pe următorul lot: Risper, Brosovszky, Givens, Milovanovic, Wirth, Bartee, La Plante, Cutaş, Mercea, Crăciun şi Moraru. Dacă pe plan financiar, avantajul este evident de partea Târgoviştei, în clasament conduce Aradul, care a câştigat clar meciul direct cu marea rivală. Celor două favorite la titlu le suflă în ceafă formaţia din Satu Mare, care a pierdut teren după înfrângerea de la Sepsi, dar este cert că lupta la titlu în acest sezon se dă în trei.
Începe maratonul
Astăzi, Univ Goldiş ICIM începe aventura noului an. Arădencele joacă la Brno (ora 18,30) pentru primul loc în grupa Cupei Europei Centrale, iar apoi, duminică evoluează la Sf. Gheorghe, în fief-ul formaţiei care a schimbat liderul în campionat, în ultima etapă a anului precedent.

Recomandările redacției