Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea, a declarat, pentru agenția na­țională de presă, că în anul pandemic 2020 boxerii români au avut rezultate peste aşteptări, cu toate că restricțiile impuse de autorități au avut anumite repercusiuni. Calificarea lui Cosmin Gîrleanu la Jocurile Olimpice de la Tokyo şi cele 12 medalii obţinute la Campionatele Europene de tineret şi juniori reprezintă performanţele anului în boxul românesc.
„A fost un an greu din punct de vedere al activităţii, ca pentru toate celelalte sporturi, cu îngrădiri, cu restricţii, cu disfuncţionalităţi, cu întreruperi şi schimbări de planuri şi pregătire din cauza pandemiei… o multitudine de lucruri cu care nu ne-am mai întâlnit niciodată cu ele până acum. Însă din punct de vedere al rezultatelor boxul românesc stă foarte, foarte bine. Aş putea spune că a fost un an peste aşteptări. Faptul că vom fi prezenţi la Jocurile Olimpice, după calificarea lui Gîrleanu, este realizarea anului. Dar sunt şi celelalte rezultate din ultimele luni. În noiembrie şi decembrie am avut două Campionate Europene, la băieţi şi fete. Mai întâi ne-am întors cu o medalie de aur şi una de bronz din Muntenegru, de la Campionatele Europene de tineret, 17-18 ani. Iar apoi am reuşit 10 medalii la Campionatele Europene de juniori, 15-16 ani, de la Sofia, adică două de aur, două de argint şi şase de bronz. Rezultate surprinzătoare dacă pot spune, ţinând cont că pregătirea specifică la noi a început foarte târziu. Pentru că noi am întrerupt activitatea de pregătire specifică boxului în luna martie şi am reluat-o abia în octombrie. Dar sportivii au fost ţinuţi pe linia de plutire, ca să spun aşa, prin conştiinciozitatea antrenorilor… care au ţinut permanent legătura cu sportivii. Aşa a fost menţinută o continuitate în pregătire fiecare acasă la el“, a spus preşedintele, conform sursei citate.
Cîtea consideră că una dintre cele mai mari greșeli are autorităților române a fost întârzierea acordării permisiunii boxerilor să îşi reia pregătirea specifică.
„Întârzierea cu care ni s-a permis să ne reluăm antrenamentele specifice a fost o greşeală, o lipsă de inspiraţie, o lipsă de consultare a celor cu putere de decizie. Pentru că era suficient să ne uităm peste gard… adică să se fi uitat la francezi, la nemţi, la englezi. Sau la italieni şi spanioli, care au avut focare de coronavirus mult, mult mai accentuate decât noi, şi nu au întrerupt absolut deloc pregătirea. Deci sportul acolo nu a fost întrerupt niciodată. Normal, cu res­pectarea unor condiţii de securitate, dar sportul a continuat. Eu le mulţumesc însă antrenorilor noştri care s-au implicat cu toată dăruirea. Şi având şi nişte copii de excepţie, toate aceste lucruri au dus la rezultatele de la europenele de tineret şi juniori“, a afirmat Vasile Cîtea. 

Recomandările redacției