Potrivit statisticilor oficiale, România câştigă trei miliarde de euro pe an de pe urma celor plecaţi la muncă în străinătate, dar plăteşte infinit mai mult din cauza acestui exod: deficit de forţă de muncă şi deficit de contribuabili la buget. Angajatorii se plâng că nu mai au muncitori, iar în disperare de cauză, au ajuns să susţină financiar clase în şcoli de meserii în speranţa că tinerii vor rămâne în firmele lor. Criza forţei de muncă de pe piaţa românească i-a determinat pe alţi agenţi economici să se orienteze către angajaţi din afara ţării.
Un proiect de lege privind pensionarea anunţă un viitor sumbru. „Dacă se menţine acelaşi ritm, în 15-20 de ani va fi pusă în dificultate atât piaţa muncii, care va rămâne fără salariaţi, cât şi bugetele de sănătate şi de pensii care vor avea nevoie de sprijn tot mai mare de la bugetul de stat”, se menţionează în proiectul depus la Senat şi semnat de zeci de parlamentari, informează Mediafax.
Un studiu făcut public de Institutul Naţional de Statistică indică faptul că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România, populaţia va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie – în ţară ar urma să trăiască 13,8 milioane locuitori.

Recomandările redacției