România a obținut o medalie de bronz la European Coastal Challenge 2020, competiție ce s-a desfășurat în perioada 23-25 octombrie la Marina di Castagneto Carducci, Italia. Coastal Challenge este un tip de canotaj ce se realizează pe mare, nu pe lac sau râuri așa cum eram obișnuiți până acum. Din cauza condițiilor mai dificile de desfășurare, bărcile sunt mai late și mai robuste decât cele utilizate în mod obișnuit.
Probele acestei competiții vor fi incluse în calendarul Olimpic începând cu Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Medalia de bronz la European Coastal Challenge 2020 a fost obținută în proba de 4x+M, de către echipajul format din Agafiței Vasile, Carpea Cosmin, Mihălescu Costel, Cojocaru Cristian și cârmaci Ștefan Florin.
Țara noastră a participat la prima ediție europeană a acestei competiții la care au fost înscriși peste 300 de sportivi din 14 țări. România a trimis 7 sportivi care au concurat în 7 probe. Este vorba despre Cireș Patricia, Moroșanu Andrada, Agafiței Vasile, Carpea Cosmin, Mihălescu Costel, Cojocaru Cristian și Ștefan Florin.
Sportivii au fost antrenați pentru această competiție și însoțiți la fața locului de Antonio Colamonici și Marius Băcăoanu.
Canotorii români au concurat în condiții meteorologice nefavorabile. Cu toate astea, au reușit să obțină performanțe lăudabile.
Moroșanu Andrada (1xF) a terminat cursa Beach Sprint pe locul 4. Și Cristian Cojocaru a terminat pe locul 4 proba 1xM la Beach Sprint.
„România nu a putut lipsi de la prima ediție a European Coastal Challenge. Iată că ne întoarcem acasă cu o medalie de bronz. Un început promițător, mai ales că aceste întreceri vor deveni probe Olimpice din anul 2024. Îi felicit pe toți pentru performanțele lor și îi felicit și pe antrenorii Antonio Colamonici și Marius Băcăoanu, care s-au ocupat de pregătirea sportivilor pentru această com­- petiție. Au demonstrat încă o dată cât sunt de muncitori, ambițioși, buni și determinați să obțină întotdeauna rezultate remarcabile”, declară Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj. 

Recomandările redacției