Douasprezece state membre UE, printre care si Romania, vor avea, dupa alegerile europene de anul viitor, mai putin cu cate un loc de eurodeputat fata de numarul actual si niciun stat membru nu va castiga locuri suplimentare, conform unei propuneri adoptate miercuri in plenul Parlamentului European (PE) de la Strasbourg.

Reducerile trebuie sa aiba loc pentru a respecta limita de 751 de locuri stabilita de Tratatul de la Lisabona si pentru a face loc deputatilor europeni din Croatia, tara ce va deveni membra a Uniunii Europene la 1 iulie acest an.

Propunerea de decizie a Consiliului European, aprobata de PE cu 574 de voturi pentru, 71 impotriva si 39 de abtineri, nu modifica redistributia locurilor intre statele membre propusa de eurodeputati la 13 martie 2013. Dupa consimtamantul dat de PE, textul urmeaza sa fie adoptat formal de toti sefii de stat sau guvern, la summitul din 27-28 iunie.

Solutia propusa presupune ca 12 state membre ale UE la data alegerilor europarlamentare din 2014 – Romania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croatia, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Portugalia si Ungaria – sa „piarda” fiecare cate un loc la urmatoarele alegeri europarlamentare, din vara lui 2014. Celelalte trei locuri vor fi luate de la Germania, al carei numar de deputati trebuie sa scada de la 99 la 96, numarul maxim permis de Tratatul de la Lisabona.

Romania va ramane cu 32 de parlamentari europeni, fiind singurul stat din primele opt ca marime ale UE care va „pierde” un loc de eurodeputat.

Aceasta solutie ar trebui sa evite „o realocare traumatizanta a locurilor, cu pierderi majore pentru statele mici si mijlocii si cresteri semnificative pentru cele mari”. Este si „solutia cu cele mai putine imperfectiuni dintre solutiile posibile”, au apreciat raportorii Rafal Trzaskowski, din grupul PPE, si Roberto Gualtieri, din S&D.

Acest acord prevede ca aceasta distributie a locurilor trebuie revazuta inainte de inceperea legislaturii 2019 – 2024, pe baza unei propuneri a Parlamentului European ce ar urma sa fie prezentata inainte de sfarsitul anului 2016, pentru a asigura o „distribuire echitabila, durabila si transparenta a locurilor intre statele membre”.

Propunerea ar trebui sa respecte „principiul proportionalitatii descrescatoare” prin care deputatii din statele mari sa reprezinte mai multi cetateni decat cei din statele mici, sa tina seama de orice modificare a numarului de state si de evolutiile lor demografice, si sa respecte echilibrul global al sistemului institutional.

Recomandările redacției