de Paul Krizner

„Vorbiți de clasa noastră politică… aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții, improvizați astăzi în moraliști, miniștri ce s-au vândut o viață întreagă, parlamentari contrabandiști.”
Îmi aduc aminte de dialogul pe care-l purtase Octavian Goga cu generalul Averescu.
– Vedeți domnule general ce ușor poate fi mulțumită mulțimea (e vorba de promisiunea Regelui Ferdinand, care le făgăduise soldaților că luptă pentru pământul care va fi al acestora ce și-au sacrificat viața pentru țară).
Iar generalul Averescu, parcă prevestind din ceea ce se întâmplă și azi, îi răspunde:
-Trăim domnule Goga într-o lume fără onoare și fără limite morale, cum aș putea fii fericit, poate dumneavoastră, oamenii politici, o duceți altfel.
Iar ceea ce este mai dramatic, este sinceritatea ministrului Goga, care recunoaște de ce a ajuns țara pe marginea prăpastiei.
– Vorbiți de clasa noastră politică, ei bine, ea confirmă că am ajuns o țară plină de secături, o țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața europei, aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții, improvizați astăzi în moraliști, miniștri ce s-au vândut o viață întreagă, parlamentari contrabandiști. Nu NE PRĂBUȘIM, DOMNULE GENERAL, NICI DE NUMĂRUL DUȘMANILOR, nici de armamentul lor, boala o avem în suflet, există o epidemie înfricoșătoare de meningită morală, iar țara trebuia să ajungă aici, târâtă pe marginea prăpastiei de unii conducători care sunt hoți la drumul mare.
Nu vreau să țin o lecție de istorie, nu-i nici momentul dar nici spațiul adecvat, dar cred că ar trebui să ne aducem aminte că acum la 100 de ani de la Marea Unire, au existat și politicieni, cum îi descrie Goga, și pentru această țară trebuia să-și sacrifice tinerii, aruncându-i în război, ca până la urmă tot ei, politicienii să primească onoruri și distincții în timp ce trupurile soldaților români îngrășau pământul țării.
Și totuși cât adevăr, parcă retrăiesc acele momente când țara era pe marginea pră­pastiei, dar azi oare pe care margine a prăpastiei se află, oare ce a mai rămas din această țară frumoasă sfâșiată când de la apus când de la răsărit, râvnită de toți și urâtă de politicienii noștri corupți, care fac pe lupii moraliști în fața oamenilor amăgindu-i cu circ și pâine.
O comparație, poate nu la locul ei dar plauzibilă, este și cea în care tinerii răniți erau manipulați cu promisiuni că li se va face dreptate și că vor primi pământ, azi tinerii au primit gaze și bastoane, dar nu numai tinerii ci toți cei care au avut curajul să nu fie de acord cu unele politici și ca să fie meniul complet pot să spun că adevărul niciodată nu vine de la om, cu toate declarațiile care încercau să justifice abuzul jandarmeriei, cu toate invocările legii, ci doar de la Dumnezeu, asta în cazul în care nu se va da ordin să fie și El gazat pe motiv că deține adevărul.
Din nefericire România este un ideal pierdut, pentru că am ajuns să ne batem propriul popor timp în care documente de interes strategic și economic sunt trecute cu vederea, suntem tot mai săraci, chiar dacă suntem amăgiți cu măriri de pensii și salarii, totuși prețurile au luat-o razna, suntem tot mai răi și ne urâm tot mai mult, au ajuns politicienii noștri să ne răzvrătească, să ne facă să ne urâm, ca ei să conducă liniștiți… da celebrul slogan latin, „divizează și condu”.  Ca să nu mai vorbim că și azi există teama de șef, să nu spui cumva ceva că află șeful, șef care și el e pus tot politic și uite- așa trăim un centenar umplut în lacrimi, în ură, în sânge și în dezbinare, în loc să fim uniți și să avem grijă să nu se rupă țara cum mulți își doresc acest lucru.
Mai are rost să vorbim de un ideal al României când totul e o negură și un haos, mai are rost să consumăm tuș și hârtie pentru a lăsa posterității ceea ce poate peste 100 de ani nu se va mai numi România, sau va trebui să gazăm tot poporul, că de porci ne-am scăpat, (nu vorbesc metaforic), ca să poată conduce liniștiți, vorba lui Goga „miniștri ce s-au vândut o viață întreagă.”
Totuși pentru mine, mic și neînsemnat, România rămâne un ideal al tuturor celor ce-și iubesc țara și valorile ei autentice. Popor frumos fi binecuvântat!

Recomandările redacției