covasintCea de-a V-a ediţie a Festivalului Românilor de Pretutindeni va aduna românii din diaspora, duminică, la Covăsânţ, pe lângă manifestările cultural artistice organizatorii pregătind două zile special pentru copiii din Ucraina.

Festivalul va avea loc duminică, 17 august, la Tabăra ortodoxă de păstrare şi conservare a tradiţiilor româneşti din Covăsînţ, printre invitaţi numărându-se şi români stabiliţi în Ucraina.

“În acest an, pe lângă scopul principal al acestui eveniment, respectiv de a crea legături între tinerii români din și cei din diaspora, ne dorim, ca prin găzduirea la localnicii din Covăsînț, copiii din Ucraina să aibă, măcar pentru câteva zile, momente de liniște și căldură sufletească oferită de frații lor din România”, se arată în comunicatul de presă al organizatorilor festivalului.

În dimineata zilei de 17 august, toţi invitaţii vor participa la Sfânta Liturghie la Biserica Ortodoxă din Covăsînţ, oficiată pe preotul paroh Mihai Octavian Blaj, alături de preoţii care însoţesc grupurile din diaspora.

Evenimentul va debuta cu parada portului popular de la Biserica Ortodoxă din localitate până la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti unde va avea loc un spectacol.

Pe scena taberei vor evolua grupuri de români din diaspora, care vor prezenta cântece populare, dansuri tradiționale și obiceiuri specifice zonei din care provin, respectiv din Chișinău (Republica Moldova) și-a anunțat prezența Ansamblul de dansuri populare “Hora Horița”, din Ucraina vor prezenta un program folcloric un grup de la Pătrăuții de Jos, din Timocul de Est  (Bulgaria) vor fi prezenți membrii unui ansamblu folcloric de tradiții românești, din Serbia vin românii care trăiesc în regiunea Timocului, iar din Ungaria românii din Gyula.

Aceste grupuri vor fi însoțite de liderii lor spirituali și de preoții români ai Patriarhiei Române din regiunile respective.

Vor susţine un recital membrii orchestrei “Rapsozii Zarandului”, conduși de taragotistul Petrică Pașca, iar invitatul de onoare este Grigore Leșe.

Acest eveniment are loc cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Arhiepiscopiei Aradului, Consiliului Județean Arad, Centrul Cultural Județean Arad și Primăriei Covăsînț.

Organizatorii evenimentului sunt Parohia Ortodoxă Covăsînţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Covăsînţ.

 

Recomandările redacției