Ministerul Sănătăţii derulează un program naţional de sănătate care va avea efecte importante şi pentru judeţul Arad. Programul „Inițiative în domeniul sănătății”, în valoare de 24.828.235 de euro, abordează cele mai importante amenințări în ceea ce privește bolile infecțioase, cu accent pe tuberculoză, HIV/SIDA, hepatita B și C. Programul urmărește, de asemenea, creșterea accesului grupurilor vulnerabile, inclusiv romii, la servicii medicale de bază.
Programul are ca scop îmbunătățirea stării de sănătate a populației și, de asemenea, să contribuie la reducerea inegalităților sociale prin inițiative de sănătate publică. Programul conține mai multe proiecte, care vor aborda probleme de sănătate publică, cum ar fi prevalența mare a tuberculozei și a tuberculozei rezistente la medicamente (MDR-TB) dar și a altor boli transmisibile și netransmisibile, cum ar fi HIV/SIDA și hepatita cronică B si C. Asistență medicală de bază pentru grupurile vulnerabile, precum și măsurile de prevenire, cum ar fi programele de depistare a cancerului și promovarea unui stil de viață sănătos se numără, de asemenea, printre prioritățile programului.
Fondurile vor avea, printre altele, o contribuție majoră la eradicarea TBC în România, Aradul ocupând un loc fruntaş în ceea ce priveşte incidenţa bolii: 1.000 de pacienți cu MDR-TB vor fi tratați în timp ce 10.000 de persoane vor fi testate pentru a preveni răspândirea TB și pentru a spori aderența la tratament. 35.000 de persoane vor beneficia de intervenții orientate pe reducerea HIV, și hepatita B și C infecții în rândul utilizatorilor de droguri injectabile. Accesul comunităților vulnerabile la servicii medicale de bază va fi îmbunătățită prin crearea de echipe mixte de mediatori sanitari romi și asistenți
medicali comunitari care lucrează împreună în special pe imunizare și screening. În același timp, proiectele vor reprezenta un sprijin important în reducerea prevalenței bolilor legate de stilul de viață prin implementarea de campanii de nutriție și stil de viață sănătos. De asemenea, fondurile vor fi folosite pentru screening-ul cancerului și înființarea unui registru de boală.
În judeţul Arad, opt oameni, raportat la suta de mii de locuitori, mor în fiecare an din cauza tuberculozei. „Lumea trebuie să ştie că tratamentul este gratuit pentru pacient, indiferent dacă este asigurat sau nu. În mod normal, ziua de spitalizare costă Statul Român 150 de lei, însă pacientul nu plăteşte nimic. Tratamentul durează de obicei şase luni dar durata se poate modifica în funcţie de gravitate şi localizare. Dacă tratamentul este oprit prea repede însă, nu mai este eficace iar tuberculoza devine rezistentă la tratament şi va fi mult mai dificil de tratat. Prevenţia bolii se face prin respectarea unui regim sănătos de muncă şi odihnă, alimentaţie bogată în proteine şi vitamine naturale, practicarea exerciţiilor fizice, evitarea stresului, fumatului, abuzul de alcool şi prezentarea la controalele medicale periodice“, ne-a declarat dr. Gheorghe Nini, medic primar pneumolog şi şeful secţiei TBC din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Recomandările redacției