În Arad există cotloane, cuiburi de boschetari, foste utilități abandonate, urmând ca timpul să le șteargă de pe fața pământului. Adevărate mistere, sălașuri pentru fantome. Există și dăinuiesc încă, parcă, ocrotite de mai marii administrației, de CLM. Nimeni nu se îndură să le demoleze, dar nici să le refolosească. Toate aceste cazuri, despre care vă voi informa acum, sper ca în cadrul pregătirilor pentru capitală culturală să fie rezolvate. Din acest punct de vedere, Aradului îi lipsește de pe acum, O CURĂȚENIE GENERALĂ pentru primirea oaspeților.
Astfel, în parcul situat de-a lungul Falezei, există ceva periculos, cavou ori grotă, ce a necesitat împrejmuirea cu gard din sârmă și încuiat cu lacăt. Astăzi cresc buruienile și ușa este larg deschisă. Copii se joacă acolo de-a hoții și gvardiștii. Ce să fie… ce să fie? (foto nr.1) . Până se lămurește cazul, evitați să conduceți vizitatorii în zonă.
Tot în parc, în spatele Cazinoului, există o ruină, din zi în zi, mai degradată. Un cuib al boschetarilor, lăsat timpului să-l distrugă, la fel cum se distruge Teatrul Vechi, Indagrara ori Marta. Ce s-ar putea explica vizitatorilor? Bunăoară –„Stimați vizitatori, aici în această clădirea, anexă a Cazinoului, destinată odinioară celor ce și-au pierdut averile la ruletă, și unde în cabine special amenajate, se puteau sinucide. Cum Cazinoul ,gata, nu mai funcționează, nici sanctuarul nu-și găsește întrebuințarea”. Nădăjduiesc ca ghidul să fie mai inspirat ca mine. (Foto. Nr.2)
Pe Bulevard, în parcul dintre tramvaie, la Burza, există o construcție specială, din beton cu două intrări ferecate, și semnalate. FEMEI , BĂRBAȚI. Acum pe acoperiș cresc oțetarii, piază rea. Ei bine , acest urinatoriu, nu se mai folosește din motive necunoscute, stârnind în același timp curiozitate, mai ales străinilor care circulă cu metroul. Ce poate explica un ghid? Mă gândesc la vreo două variante. Bunăoară –„ Aici puteți vedea un amplasament antiatomic în conservare, construit demult, în vremea războiului rece”. Sau, -„ Aici avem o stație de metrou pentru prima linie ce se realizează acum”. Pentru arădeni, care cunosc legenda oțetarului, destinația construcției este clară. Urmează o demolare.

Recomandările redacției