Rusia a redeschis traficul maritim în strâmtoarea Kerci, după incidentul cu Ucraina/Violențe în zona Consulatului Rusiei

0
551

Rusia a redeschis traficului maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov, după ce trei nave ucrainene au fost oprite şi confiscate de forţele navale ruse, a declarat un reprezentant al autorităţilor portuare din regiunea Crimeea.

Alexei Volkov, directorul general al Porturilor Maritime din Crimeea, a declarat luni că strâmtoarea Kerci este deschisă trecerii navelor civile, permisiunea fiind acordată în jurul orei locale 04:00 (ora României, 03:00).

Rusia a blocat strâmtoarea duminică în cursul operaţiunilor de oprire şi confiscare a trei nave ucrainene – două nave de patrulare şi un remorcher – declarând că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ruse.

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Rusia va fi convocat luni la Ministerul de Externe de la Moscova pentru explicaţii privind această „acţiunea agresivă şi provocatoare” a Kievului în zona apelor teritoriale ruse din Marea Neagră, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Din ce înţelegem, această provocare şi întreg setul de acţiuni provocatoare a fost pregătit în avans”, a adăugat reprezenta MAE rus.

De asemenea, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a condamnat acţiunile forţelor navale ucrainene în strâmtoarea Kerci, care au fost foarte periculoase şi au periclitat traficul maritim şi siguranţa oamenilor din zonă.

Lavrov a mai afirmat că situaţia din strâmtoarea Kerci este fără echivoc o provocare, iar Kievul a încălcat prevederi cheie ale legislaţiei internaţionale, potrivit site-ului Sputnik News.

Ucrainienii au început proteste

Mai mulţi demonstranţi ucraineni, inclusiv membri ai unor grupări naţionaliste, s-au strâns luni dimineaţă în apropierea Consulatului Rusiei de la Liov şi au dat foc la cauciucuri, în semn de protest faţă de confiscarea de către Rusia a trei nave militare ucrainene în Marea Neagră.

Un miting similar s-a desfăşurat şi în apropierea Ambasadei Rusiei de la Kiev, unde protestatarii au aruncat cu fumigene în perimetrul reprezentanţei diplomatice, însă încercarea acestora de a incendia cauciucuri a fost oprită de poliţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.