S-a stins Ionuț Leac

0
520

leacFotbalul arădean și-a pierdut, ieri, unul din oamenii care i s-au dedicat sută la sută. Ionuț Leac, fotbalist al UTA-ei la trecerea dintre deceniul cinci spre șase, conducător în ultimele două decenii al Comisiei de Copii și Juniori Arad s-a stins fulgerător ieri după-amiază, îndoliind lumea sportului-rege. Avea 70 de ani.
Născut pe 26 iunie 1942, a început fotbalul în echipa școlii din Cartierul Sânnicolau Mic, apoi Coco Dumitrescu l-a chemat la juniorii UTA-ei. După un rodaj la Gloria, a revenit în Calea Aurel Vlaicu, unde a avut bucuria să joace într-o mare generație a Bătrânei Doamne de la sfîrșitul anilor 1950, alături de nume ca Floruț, Metskas, Țîrlea, o celebră tripletă ofensivă a vremurilor, ori de marile talente Chivu ori Comisar, cu titanii Coloman Braun Bogdan și Nicolae Dumitrescu antrenori. Antrenor devenise simbolul fotbalului arădean, Iosif Petschovschi, pe care-l ajuta profesorul Pompei Siboteanu. „Nu mi-a venit să cred că pot juca alături de fotbalişti de talie internaţio­nală. Portar era Liviu Coman, fost la Rapid. Era Szucs, 13 ani a evoluat la UTA, apoi Kapas, Neamţu, unul din cei mai buni stoperi din ţară. La mijloc erau Metskas, Koszka, a jucat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Băcuţ II, Selymes, Mircea Sasu, Czako, Ţârlea, Chivu, Ion Vasile, care acum e deputat. Să ajung eu, din Sânicolau Mic, alături de ei… Ca oameni, erau extraordinari. Toţi erau prieteni”, povestea nea’ Ionuț, amintindu-și de un unic „botez” în vestiarul arădean.
Pătruns în vestiarul UTA-ei împreună cu Dumitru Chivu, au fost preluaţi de portarul Coman, care le-a indicat un dulap: „Aici să vă schimbaţi”. S-au conformat, dar în vestiar a pășit Kapas. Era dulapul lui, pe care trasase 11 linii, una pentru fiecare an petrecut la UTA! Coman a lămurit însă problema, iar cei doi au intrat în frumoasa familie a Bătrânei Doamne…
Trei ani a petrecut la UTA, apoi a jucat la Marina Mangalia, iar o ultimă bornă părea să fie Minerul Anina, unde antrenor îi era marele Băcuț I, campion cu ITA. Timp de un deceniu n-a mai jucat, dar, la 38 de ani, echipa cartierului său, Libertatea Sânicolau Mic, l-a rechemat în iarbă și a câștigat campionatul județean! Ca antrenor, a activat la Gloria Arad.
De mai bine de două decenii, mai exact 22 de ani, Ionuț Leac a îndeplinit rolul de șef al Comisiei de Copii și Juniori îin cadrul Asociației Județene de Fotbal din Arad. Sub ochii lui s-au perindat atâția fotbaliști talentați și nu-i greu de ghicit că marile bucurii i-au venit cînd i-a văzut pe cât mai mulți dintre ei realizați.
Dumnezeu să te odihnească, nea’ Ionuț!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.