reabilitareAlte nouă blocuri din municipiul Arad vor fi reabilitate termic cu fonduri europene, iar autoritățile spun că după finalizarea lucrărilor va rezulta o economie anuală de energie pentru încălzire mai mare de 40 la sută.

Zilele trecute a fost semnată cererea de finanţare numărul 2, pentru reabilitarea a nouă blocuri cu 18 scări şi 309 de apartamente, în suprafaţă totală de 29.565 mp.

Valoarea proiectului este de peste 9,1 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de peste 8,2 milioane lei.

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a spus că, în perioada următoare, vor începe licitaţiile pentru desemnarea constructorului, iar lucrările urmează să fie finalizate anul viitor, durata de execuție fiind de 16 luni.

Blocurile care vor fi reabilitate termic sunt I.C. Brătianu nr.10A, Bloc A scările A-F – Piața Gării, Bloc B1 –  Piața Gării, Bloc K2-1  – Calea Romanilor, Bloc D –  str. Războieni, Bloc B –  str. Războieni, Bloc N – scările A şi B  – Aleea Romanța, Bloc B8  – str. Dorului, Bloc Y13 scările A,B,C – Aleea Ulise.

Primarul a mai adăugat că urmează să fie semnată și cea de-a treia cerere de finanţare, care cuprinde alte opt blocuri.

Cele nouă proiecte de reabilitare termică pentru care a fost semnat contractul de finanțare vizează reducerea costurilor beneficiarilor cu încălzirea și îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora prin creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și utilizarea eficientă a consumului de energie prin reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie.

Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de Primăria din Arad au o valoare totală de peste 27 milioane lei și o valoare a finanțării nerambursabile de peste 14 milioane lei.

Recomandările redacției