salvaSalvamontiştii arădeni s-au pregătit intens de intervenţii în această perioadă. În zilele de 9 şi 10 august 2014, membrii formaţiei Judeţene Salvamont din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad au participat la un stagiu de pregătire şi antrenament specific domeniului de activitate, organizat la Şoimoş, cu scopul pregătirii tehnice a voluntarilor şi a salvatorilor montani din Arad în acţiuni de căutare, acordarea măsurilor de prim-ajutor şi salvare din cadrul montan.

Acţiunea de pregătire a constat într-o zi de antrenament în Cariera Şoimoş, principala zonă de escaladă sportivă din judeţul Arad, unde sunt amenajate 60 de trasee de escaladă.

Salvatorii montani şi membrii aspiranţi ai Formaţiei Judeţene Salvamont s-au familiarizat cu tehnicile şi echipamentele specifice utilizate în salvarea montană, iar duminică, 10 august, aceştia au simulat un accident produs în vecinătatea Cetăţii Şoimoş. „Pe durata acţiunii de salvare „victima” a fost localizată prin intermediul aplicaţiei salvamont, o aplicaţie pentru telefonul mobil realizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR), care are un serviciu de localizare a poziţiei telefonului, prin care se notifică în timp real Dispeceratului Naţional Salvamont locaţia, coordonatele GPS, altitudinea şi chiar şi nivelul bateriei telefonului de pe care este declanşat semnaul SOS. La acestă acţiune de salvare au participat 12 salvatori care au avut misiuni de căutare a persoanei accidentate, acordarea măsurilor de prim-ajutor medical şi evacuarea victimei până în localitatea Şoimoş.  Acţiunea a avut un grad ridicat de dificultate, evacuarea fiind realizată prin zone abrupte care au necesitat asigurarea tărgii şi a salvatorilor prin intermediul unor sisteme speciale de salvare realizate cu ajutorul corzilor“, susţine Mihai Besesek, şef serviciu al Servic

Această acțiune s-a înscris într-un program de pregătire periodic al echipelor de salvare ale Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad, realizate cu scopul creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare cât şi pentru pregătirea membrilor aspiranţi ai serviciului. În luna august, aceşti membri vor participa la Şcolile Naţionale Salvamont de vară în vederea obținerii atestatelor de salvatori montani.

Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Arad ca serviciu public de interes judeţean, cu personalitate juridică. Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad este partener al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al judeţului Arad, Corpului Român Salvaspeo – CORSA, Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi cu servicii similare din județele învecinate.

 

Recomandările redacției