Sâmbăta aceasta persoanele care doresc să doneze sânge, sunt așteptate la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, deoarece este liber la donare între orele 8-12.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndepliniti următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani greutate peste 50Kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, să nu fii sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, să treacă două luni dacă ați fost la stomatolog .
Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forțe peste 6 dioptrii, cancer.

Înainte de a dona: Dimineaţa înainte de recoltare puteţi consumă o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţîn consistent, legume, fructe. Nu fumați înainte şi după donare cu o oră. De asemenea veniți la donare , odihnit și nu după o noapte pierdută la serviciu sau în față calculatorului.
Criterii de excludere temporară: boli infecţioase (gripă , infecții bacteriene); anemie; examinare endoscopică, transfuzii, intervenţii chirurgicale, tatuaje, contact apropiat cu persoane cu hepatită, HIV; vaccinări; sarcină, alăptare; tratamente dentare.
Bărbații pot dona o dată la 2 luni și jumătate iar femeile o dată la 3 luni.

Alexandra Bruțiu

Recomandările redacției