Să vină Comisia Europeană!
Supărați că PSD-iștii îi atacă zi de zi, acuzându-i că nu își fac datoria de a administra municipiul și județul, că iau măsuri proaste, în dauna cetățenilor, liberalii arădeni ripostează prin avalanșe de Comunicate de presă, explicând că totul merge prost din cauza guvernului și a parlamentarilor PSD. Guvernul este vinovat că Aradul este invadat de gunoaie, parlamentarii PSD sunt responsabili pentru starea dezastruoasă a drumurilor județene și pentru prăbușirea clădirilor monumente istorice. Nici nu apucă bine PSD-iștii să lanseze o acuză la adresa administrației, că replica este gata pregătită, asumată de către unul dintre deținătorii de funcții în PNL. Lupta împotriva PSD este sarcină de partid pentru toți. Senatorul partidului nu prea s-a implicat în atacuri pe plan local, pretextând, pe bună dreptate, că nu poate să-și dea cu părerea asupra unor probleme cu care nu are tangență, dar, din când în când, trebuie să se achite de sarcină. Așa că, atunci când îi vine rândul, lansează atacuri la adresa guvernului. Săptămâna trecută i-a venit rândul, așa că a atacat problema bugetului de stat, care întârzie nepermis de mult. Evident că nu are cum să știe ce cuprinde proiectul de buget, dar nu se împiedică nimeni de un fleac de acest gen. Deși nu are nicio tangență cu finanțele, senatorul afirmă că deficitul bugetar de 2,98/% anunțat de Darius Vâlcov pentru 2018, care urmează să fie comunicat şi oficial de ministrul Orlando Teodorovici, este „rezultatul unei falsificări grosolane prin diverse scamatorii fiscale și contabile”. El atrage atenția asupra faptului că singura țară din Uniunea Europeană care a mai făcut acest lucru, Grecia, a intrat într-o criză economică de proporții la aflarea cifrelor reale. „Pentru a evita o astfel de situație este nevoie ca experții Comisiei Europene să intervină imediat și să verifice datele privind execuția bugetară a României din 2018, până nu e prea târziu, iar Guvernul României să vină urgent în Parlament cu cifrele reale pentru a avea un buget de stat corect în acest an”. Adică, să vină Comisia Europeană să ne facă bugetul !
Să vină și la Arad!
Păi, dacă I se cere Comisiei Europene să facă bugetul României, tot atât de bine ar putea onor Comisia să vină să facă și bugetul Aradului, să-și dea cu părerea asupra bilanțului privind inevestițiile, pe care primarul și veciprimarii l-au prezentat săptămâna trecută. Sau, să verifice dacă nu cumva are dreptate deputatul PSD care a afirmat că Masterplanul de Deșeuri este plin de ilegalități și neregului grave. „După ce a mințit AM POS MEDIU, transmițând la sfârșitul anului 2018 RAPORTUL FINAL al Masterplanului de Deșeuri, deși proiectul nu e funcțional nici acum, Marinel Cionca îi minte și pe arădeni și încearcă să se spele pe mâini, susținând că nu are nicio răspundere în acest caz. Cionca îi consideră proști pe cetățenii care au ajuns bătaia de joc a firmelor de salubritate, afirmând că CJA nu mai are nicio treabă cu acest proiect, că a fost înființată o „agenție“ și că nu poate lua măsuri împotriva operatorilor de salubritate. O minciună gogonată… ADI Deșeuri este înființată tocmai pentru a monitoriza modul în care se implementează acest proiect, dacă firmele își îndeplinesc sau nu obligațiile contractuale. Să spui că nu mai ai nicio treabă cu acest proiect, când orice decizie se ia cu votul CJA, care este membru ADI Deșeuri și care dă președintele asociației, arată câtă nesimțire poate să existe la vârful PNL Arad”, spune deputatul. Liberalii, spune el, acuză PSD-ul că vrea să saboteze proiectul, prin faptul că vorbesc despre nereguli, în loc să fie molcomi, să nu scoată un cuvințel. „PSD e de vină că deșeurile nu se ridică de către firmele de salubritate, în multe dintre localitățile județului, iar ADI Deșeuri, condus de cuplul Falcă-Bîlcea, nu ia nicio măsură ? PSD e de vină că mii de pubele și sute de containere care trebuiau să ajungă la cetățeni zac și acum la Aeroport ? Am sabotat noi distribuirea lor? Noi suntem de vină că mașinile de gunoi achiziționate în cadrul proiectului, care sunt destinate colectării selective a deșeurilor, sunt folosite pentru a duce gunoiul la groapa administrată de FCC, iar stațiile de sortare nu sunt nici acum funcționale? PSD e de vină că ați trimis informații false Autorității de Management, în decembrie 2018, iar acum spuneți că RAPORTUL FINAL pe care l-ați trimis nu înseamnă că e finalizat proiectul, ci l-ați depus doar pentru că așa erați obligați prin contractul de finan­țare? PSD e de vină că a fost deschis un dosar penal care vizează neregulile de la ADI Deșeuri, inclusiv modul în care
s-a desfășurat licitația și s-au atribuit contractele?, întreabă deputatul.
Ciocniri pe drumul Pâncota-Seleuș
Nu este vorba despre niște accidente de circulație, ci despre ciocniri politice între PSD și PNL, despre încercarea de a stoarce la maximum o temă electorală. PSD-iștii aruncă, periodic, acuzații legate de acest subiect, iar Consiliul Județean se apără cum poate.
„Drumul Pâncota-Seleuș este un șantier în lucru, nu o lucrare finalizată! Referitor la sesizările privind degradarea asfaltului pe tronsonul de drum Pâncota-Seleuș, Consiliul Județean Arad face următoarele precizări: Nu este vorba despre stratul final (de uzură), pentru că lucrarea este încă în derulare. Având în vedere că drumul Pâncota-Seleuș este un șantier în lucru, constructorul a realizat doar stratul de legătură, ca participanții la trafic să circule în perioada de iarnă pe asfalt, și nu pe stratul de piatră.
În vara anului 2018, tronsonul respectiv a intrat în modernizare, iar durata de execuție este de 18 luni. Pentru ca în perioada iernii pe drumul aflat în lucru sub trafic să se poată circula în condiții cât mai bune, constructorul a procedat la realizarea primului strat de asfalt, cel de legătură, cu o grosime de 8 cm, care urmează să fie acoperit cu un încă un strat de asfalt, cel de uzură. Pe tronsonul respectiv a fost realizat un marcaj de culoare galbenă, specific șantierelor în lucru, pentru a veni în sprijinul participanților la trafic. Marcajul galben informează și asupra caracterului provizoriu al lucrării. Precizăm că toate reparațiile și intervențiile asupra lucrării se realizează exclusiv pe cheltuiala constructorului și nu a Consiliului Județean Arad. Constructorul care a câștigat licitația, SC Intermed Utilaj SRL, a solicitat ca din momentul recepționării lucrării, perioada de garanție ofertată să fie suplimentată cu un an de zile și să ajungă, astfel, la opt ani, cea mai lungă perioadă de garanție acordată unui drum județean din Arad. Drumul Pâncota-Seleuș este prima lucrare în județul Arad la care Consiliul Județean beneficiază de o garanție de opt ani din partea constructorului. Insistăm asupra faptului că drumul Pâncota-Seleuș este un șantier în lucru, iar lucrarea nu este finalizată! Lucrările se vor relua în primăvara anului 2019, odată ce condițiile meteo vor permite. Rugăm cetățenii să înțeleagă că este vorba de un șantier, că ne dorim o lucrare de calitate și respectăm contractul cu constructorul, tocmai pentru asigurarea calității”, zic cei de la CJA. Nimic nou, toate acestea ne-au fost precizate, într-o congerință de presă, de către constructor. Este clar că, de această dată, cei de la PSD au fost în pană de idei și au reîncălzit o ciorbă rece.
Dacă fac, iar nu-i bine !
În permanență, cei din opoziție se plâng că nu pot promova idei în folosul cetățenilor pentru că toate proiectele lor sunt respinse pe bandă rulantă de mașina de vot a puterii. Se mai întâmplă, totuși, ca uneori cei de la putere să-și dea seama că unele idei ale celor din opoziție sunt bune și ar trebui puse în practică. Iar atunci se întâplă cam așa : „Cea mai coruptă filială PNL din țară fură până și proiectele PSD“, strigă un deputat PSD. „ De data aceasta, liberalii fură proiectele PSD pentru județul Arad. Copia nereușită a primarului Falcă a ieșit public să anunțe 11 proiecte pentru Arad, dintre care 90 la sută aparțin guvernării PSD, unul singur având legătură cu CJA”. Păi, voi ce vreți, de fapt, să se ia măsuri bune pentru cetățeni, indiferent cine le ia, sau să aveți voi cu ce să vă lăudați? Atâta vreme cât nu vom scăpa de meteahna politizării excesive a actului administrativ, nici treburile nu vor merge bine. Puterea centrală va continua să taie drastic alocările către administrațiile locale conduse de către dușmanul politic, iar acestea vor continua să saboteze proiectele derulate de către guvern. De suferit, vor suferi tot cetățenii.

Recomandările redacției