Consilierii judeţeni au votat astăzi în favoarea celor şapte proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, într-o şedinţă extraordinară fără disensiuni, adoptând astfel hotărârile în unanimitate.

Primul şi cel mai important dintre acestea se referă la modernizarea DJ 709G, inclusiv a podului peste Mureş, pentru funcţiunea Centurii de Est a Aradului. Proiectul, admis în faza de precontractare la ADR Vest, fiind unul de interes naţional, a fost aprobat în vederea unei finanţări în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Se urmăreşte astfel eliminarea traficului de tranzit din municipiu, asigurându-se un acces facil între DN7 (porţiunea Văii Mureşului) şi Autostrada Arad- Timişoara. Trebuie menţionat că, dincolo de finalizarea centurii, inclusiv a unui nou pod peste Mureş, la Fântânele, este prevăzută şi realizarea unui pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu, a trei sensuri giratorii şi a unei piste de biciclete, de 7km, tot la Fântânele.

Valoarea totală a acestui prim proiect depăşeşte 179 de milioane de lei, inclusiv TVA, Consiliul Judeţean Arad asigurând o cofinanţare de 5, 3 milioane de lei. Cofinanţarea reprezintă achitarea cheltuielilor neeligibile, în cuantum de 1, 8 milioane de lei, pentru realizarea a două intersecţii – una cu DN69 (Arad+Timişoara) şi una cu DN7 (Arad-Deva) -, respectiv contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 3, 5 milioane de lei.

În cadrul şedinţei extraordinare, consilierii judeţeni au aprobat şi documentaţia pentru dotarea Ambulatoriului de la Spitalul Judeţean Arad cu aparatură medicală modernă. Se doreşte accesarea unui proiect în valoare de 2,3 milioane de euro, care va fi depus spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 („Dezvoltarea infrastructurii sanitare şi sociale”), obiectivil specific 8.1 („Creşterea accesibilităţii serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar”).

Consilierii au mai votat şi în favoarea documentaţiei tehnice depuse pentru două drumuri judeţene importante: cel care leagă Târnova de Tauţ şi Gurahonţ-DJ 708 (Buteni). Având în vedere că a fost respinsă finanţarea de către Guvernul României, acestea vor fi reabilitate sau modernizate, cel mai probabil, din resursele CJ Arad.

Primul tronson, în lungime de 9 kilometri, va fi reabilitat, în vreme ce modernizarea celui de-al doilea drum va începe cu un prim tronson de circa 1 km, ieşirea din Gurahonţ spre Iosaş. Planul iniţial era de a finanţa aceste două tronsoane prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, însă proiectele au fost respinse de Ministerul Dezvoltării, din lipsă de fonduri. Consiliul Judeţean a reactualizat Documentaţia de Avizare a Lucrărilor (DALI) şi indicatorii tehnici şi economici pentru ambele proiecte, urmând să identifice sursa de finanţare a acestora.

Valoarea totală estimată pentru tronsonul Târnova-Tauţ este de 18.019.071, 18 lei, cu TVA inclus, iar pentru modernizarea primului tronson din drumul Gurahonţ-Buteni sunt prevăzuţi 3.847.074, 68 lei, cu TVA inclus.

Şedinţa extraordinară nu a pus probleme, printre proiectele aprobate aflându-se şi unul de cooperare cu administraţia Bekes-ului, o modificare de hotărâre privind aprobarea excedentului bugetar al anilor precedenţi privind finanţarea cheltuielilor secţiunii de dezvoltare în anul 2018 şi rectificarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2018.

Recomandările redacției