Vinul, via și strugurii au fost sărbătoriți, duminică, la Șiria, cea mai importantă localitate din Podgoria Miniș-Măderat, podgorie despre care cunoscătorii spun că este cea mai veche din România.
Șiria este o comună bogată și bine gospodărită de primarul Valentin Bot, care pune un preț mare pe cultură. De altfel, serbările câmpenești organizate în ultimii ani la Șiria au venit de fiecare dată cu ceva nou spre mândria localnicilor și invidia celorlalți. „Cine știe ce surprize ne va pregăti și anul acesta domnul primar, că el face an de an câte ceva”, spunea unul dintre spectatorii cu care am stat de vorbă înainte de începutul festivităților. „Nici un primar nu organizează o sărbătoare așa cum o face domnul primar Bot. Este un exemplu pentru toate localitățile din Podgorie: Păuliș, Ghioroc, Covăsânț și Pâncota. La Pâncota se stă cel mai slab. De altfel, văd în ultimul timp că pâncotanii se duc de râpă. Spun acest lucru cu părere de rău, că și eu mă trag din Pâncota. Șiria este una dintre cele mai bine gospodărite comune din județ. Cu ce este mai presus orașul Pâncota față de Șiria? Cu nimic. Este sub nivelul Șiriei”, susține E.L., o spectatoare care a dorit să stea de vorbă cu noi.
Cântec, joc și… disciplină
Programul artistic a început la ora 16, așa cum a fost anunțat, Sărbătoarea Vinului la Șiria fiind deschisă în mod oficial de primarul Valentin Bot. „Vom avea multe momente care vă vor surprinde. Salut prezența dumneavoastră aici și vă spun bine ați venit. De asemenea, aș vrea să vă spun că tot ceea ce facem la nivelul Șiriei, facem doar cu sprijinul dumneavoastră”, le-a spus primarul celor prezenți. Toate momentele programului au fost prezentate în mod profesionist de Garofița Popa și Denis Bot, care fac oficiile de gazdă de ani buni la serbările desfășurate în comuna lui Slavici.
Prima surpriză pregătită de organizatori a fost invitarea pe scenă a familiilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie, urmând ca la anul să fie premiate alte cupluri care vor celebra jumătate de secol de când au spus „da” în fața ofițerului Stării Civile. După acest eveniment emoționant, pe scenă au urcat: Grupul „Podgorenii” din Șiria; Ansamblul Folcloric „Șiriana” Junior; Ansamblul „Șiriana”; Ansamblul „Păstrătorii Tradiției” din Covăsânț; „Armonia Mureșană” din Sâmbăteni; „Junii Podgoriei” din Ghioroc; „Busuiocul” din Sântana; „Junii Socodorului”, Diana Tuturici; Ștefan Muntenaș; Roberta Selegea, Roxana Suciu, Cristina Teodor Stanciu, Diana Radu și Nadia Demian, apoi s-a trecut la o nouă surpriză. Prezentatoarea Garofița Popa l-a invitat pe primar din nou pe scenă, pentru a da citire unei liste cu cetățenii de onoare ai comunei. Este vorba de 17 intelectuali pensionari, care și-au desfășurat activitatea aici. A fost un gest frumos, care i-a impresionat pe mulți. „Un astfel de gest, frumos putea fi făcut doar de domnul primar Bot. Personal, am auzit doar cuvinte de laudă la adresa dânsului, dar pot să vă spun că le merită cu prisosință. Când treci prin Șiria, automat îți dai seama cine este gospodarul comunității”, a spus un spectator.
Mai trebuie spus că zona Aerodrumului „Charlie Bravo” unde a avut loc spectacolul, a fost survolată aproape tot timpul de avioane ușoare.
La sfârșitul zilei, un foc de artificii a luminat cerul deasupra Șiriei.
Voicu Sida

Recomandările redacției