gura sat MaceaChiar dacă este un an greu, de continuă criză, în această perioadă a anului, pe lângă rezolvarea proble­melor de ordin economic, administra­țiile din județ încearcă să gă­- sească o modalitate prin care tradiția sărbătorilor populare sau câmpenești să nu fie întreruptă.
Deoarece acestea se derulează în majoritatea cazurilor în perioada cu vreme bună: primăvara-vara-toamna, localnicii au, prin organizarea și ținerea lor, o bună ocazie de se întâlni într-un cadru festiv iar cei plecați – așa-numiții „fii ai satului“ – să se reîntoarcă în locurile natale.
Din câte am constatat, edilii comunelor nu sunt dispuși să renunțe la acest gen de sărbători; dimpotrivă, sunt convinși că se vor găsi sponsori pentru astfel de evenimente care sunt mai ales cu tentă cultural-folclorică, dacă finanțarea de la buget nu va mai fi permisă.
Primarul din Macea bunăoară, consideră că nici nu se pune pro­blema să se renuțe la acest gen de sărbători.
„Noi avem manifestări care au dobândit caracter național, chiar internațional precum Festivalul de umor Gura Satului ori Festivalul părădăicilor; cum să renunți la așa ceva? Am și alocat un minim de fonduri de la bugetul local prin Hotărâre de Consiliu Local și res­tul de costuri le vom completa prin sponsorizări, ca de fiecare dată“ ne spunea Ioan Mercea, cu­noscutul primar din comuna Macea, comună din care face parte și satul Sânmartin.
La sărbătoarea numită „Ziua sa­tului“ nu vor renunța nici edilii din Iratoșu, comună de care aparțin satele Variașul Mare și Variașul Mic.
„Lumea o iubește și se ține de câțiva ani buni în iulie, anul acesta fiind în week-end-ul 5-6-7, cu accent pe ziua de sâmbătă, asta pentru ca toată lumea să poată să recupereze oboseala petrecerii în ziua de duminică. Dar deocamdată nu știm decât faptul că o vom ține; programul îl vom stabili mai târziu. Pe lângă nu­mărul deosebit de mare al spectatorilor din comună, am avut de fiecare dată mulți invitați atât din România dar și din țara vecină, Ungaria. Vorbim aici atât de spectatori cât mai ales de cei care… urcă pe scenă – adică… artiștii. Apoi este o bună ocazie de a scoate în față și de a asculta și vedea tinerele talente locale, mai ales când este vorba de tineret școlar“ ne spunea viceprimarul Florin Baniciu.
Nici la Semlac, primărița Letiția Stoian nu pune în discuție aspectul de a ține sau nu această sărbătoare: trebuie ținută neapărat, este părerea ei categorică.
„Nu renunț cu nici un chip la această sărbătoare de suflet a semlecanilor, adică «Ziua comunei Semlac»; dacă așa vor sta lucrurile cu finanțarea de la bu-get – adică cu restricții, atunci voi apela la sponsori. Anul acesta am programat-o pentru zilele de 10-11 august. Sunt aşteptaţi, la fel ca anul trecut şi oaspeţi dragi din judeţ, din ţară şi din afara granițelor și noi avem convingerea că vor veni la sărbătoare – la fel ca în ediţiile anterioare – şi o parte a celor plecaţi din comună. Și ne dorim ca ei să petreacă cel puțin o zi frumoasă alături de cei dragi regăsiţi aici“ – a spus Letiţia Stoian, primărița comunei Semlac.
Și la Zădăreni ținerea sărbătorii comunei nu se pune în discuție. Primărița Doina Petri consideră că mai ales acum, când localnicii au ce arăta oaspeților ar fi o greșeală să nu se țină această sărbătoare care are și un nume original, împrumutat de la un obicei local. Comuna Zădăreni are în componență și satul Bodrogu Nou.
„Sărbătoarea comunei noastre o vom ține pe data de 23 iunie când, conform obiceiului străbun se marchează «Ieșirea la țarină», denumire care am dat-o și sărbătorii comunei noastre. Consider că obiceiul este unul prolific atât pentru viața economică a comunei – se știe că se consumă multe produse agro-alimentare locale – cât și pentru climatul socio-cultural. Aceasta deoarece este bine ca locuitorii să aibă ocazia să se întâlnească într-o atmosferă sărbătorească, atât între ei cât și cu oaspeți veniți din alte părți, ori cu foști localnici care (mai) au rădăcini în aceste locuri și acum vin să vadă cum mai arată comuna din care au plecat. Noi, administrația ne vom strădui să sprijinim cât se va putea această sărbătoare tocmai din considerentele arătate cât și datorită faptului că acum comuna se poate lăuda cu niște realizări notabile, dacă ne gândim că s-a înființat abia din 2004“ ne mărturisea Doina Petri, primărița comunei Zădăreni.

Recomandările redacției