revelion1 revelionPeste 200 de etnici sârbi din municipiul şi judeţul Arad, dar şi prietenii lor de alte naţionalităţi au fost prezenţi în noaptea de duminică spre luni la petrecerile de Revelion organizate în două localuri din Arad.
Pentru că prima zi a Anului Nou pe rit vechi este 14 ianuarie, sârbii, ucrai­nenii, lipovenii au petrecut în noaptea de 13 spre 14 ianuarie trecerea în noul an.
Astfel, ca în fiecare an, una dintre petreceri a fost organizată de repre­zentanţii Oficiului Parohial Arad Centru la restaurantul unui hotel din Arad, unde atmosfera a fost întreţinută de formaţia lui Duşan Garacea din Kikindia.
De asemenea, tinerii sârbi au petrecut la alt restaurant, unde muzica şi distracţia au fost, de asemenea, asi­gurate de o formaţie.
Pe ritmurile muzicii sârbesti, cei care au sărbătorit Revelionul în restaurantele din Arad au dansat toată noaptea malo kolo (hora mica), veliko kolo (hora mare), sitno (marunta), durdevka (Georgiana), banacansko kolo (hora bănăţeană).
Conform tradiţiei, urarea de „Srecna Nova Godina” s-a făcut la ora 1 noap­tea, când în Serbia este ora 24.00.
În 14 ianuarie, conform Calendarului Iulian, sârbii vor marcha unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mântuitorului: Tăierea împrejur a Domnului. Tradiţia spune că, la opt zile de la Naşterea Domnului, a binevoit să fie adus de Maica Sa şi de Iosif, în locul unde, după obicei, evreii se tăiau împrejur şi a fost tăiat împrejur.
La sârbi, Anul Nou se mai numeşte Crăciunul mic sau tânărul Crăciun. Anul Nou se mai numeşte în unele case Crăciunul femeilor, când se ard pe foc atâtea crenguţe de stejar câte femei sunt în casă şi se prepară kaşa din seminţe diferite, în unele locuri păstrându-se, din Ajunul Crăciunului, butucul de stejar ars.
De pe mesele de Anul Nou ale sârbilor nu au lipsit sarmalele, friptura şi vinul, dar nici nucile prăjite şi sărate, aducătoare de noroc şi prosperitate şi s-a băut  vin pentru noroc, mulţi obiş­nuind ca în prima zi a Anului nou să bea vin roşu pentru a primi „sânge nou”. Se spune că, dacă de Anul Nou ninge sau cerul este înnorat, va fi un an rodnic. De asemenea, la sârbi se spune că certurile sunt interzise în ziua de Anul Nou, pentru că oamenii vor fi urmăriţi de ghinion tot anul.
Următoarea sărbătoare a creştilor de rit vechi va fi Boboteaza, în 19 ianuarie.

Recomandările redacției