revelionRestaurantele din vestul ţării au pre­gă­tit oferte tentante atât în ceea ce pri­veşte meniul cât şi în ceea ce priveşte muzica pentru a atrage cât mai multe persoane de etnie sârbă la petrecerea de Revelion. Prima zi a Anului Nou pe rit vechi va fi 14 ianuarie, astfel că, sârbii, ucrai­nenii, lipovenii vor petrece în noaptea de 13 spre 14 ianuarie trecerea în noul an.
În vestul ţării majoritatea creşti­nilor de rit vechi sunt sârbi, astfel, muzicienii din Serbia şi mâncarea tra­diţională sunt ingredinetele petreceri­lor pentru cei care au ales să petreacă trecerea în noul în restaurante.
Pentru sârbii din judeţul Timiş o petrecere de lux, la care vor lua parte şi mai mulţi arădeni de etnie sârbă, a fost pregătită la un restaurant din localitatea Giroc, unde locurile sunt ocupate în proporţie de 90 la sută. Meniul este compus din aperitiv (ou umplut cu peşte, antricot afumat de vită, aspic de curcan, muşchiu­leţ de porc, ceafă de porc afumată, tobă tradiţională, cârnaţi afumaţi picanţi), felul 1  – Burger Belgrad  (porc, vită, kajmak, brânză, roşii, castraveţi, ceapă roşie), felul 2  – şniţel sârbesc umplut (cotlet de porc, ardei copt, kajmac), desert  – tort de ciocolată cu fructe. În pachetul de Revelion, care costă 160 de lei de persoană, băuturile sunt incluse.
Pentru că sârbii sunt cunoscuţi ca fiind petrecăreţi au adus solişti din Serbia care vor asigura atmosfera de sărbătoare toată noaptea. Astfel, la Reve­lio­nul sâr­besc va cânta formaţia lui Lazica Vesici, Miriana Iovicin, şi invitatul special din Serbia va fi Zoran Ivkovic.
Petrecere organizată de  Oficiul Parohial Arad Centru
De asemenea, sârbii din Arad vor petrece la două localuri din oraş, unde, de asemenea, a fost asigurat un meniu tradiţional şi muzică sârbească. Una dintre petreceri este organizată de  reprezentanţii Oficiului Parohial Arad Centru la Hotel Parc. Aici, atmosfera va fi întreţinută de formaţia lui Duşan Garacea din Kikindia. „Conducerea Ofi­ciului Parohial Arad Centru organi­zează la Hotel Parc din Arad «Re­velionul sârbesc». Invi­tăm toţi iubitorii de muzică populară şi dans sârbesc să se alăture acestui eveniment. Vă aşteptăm cu drag să întâmpinăm împreună anul nou pe stil vechi. Pentru informaţii suplimen­tare şi rezervări, doritorii ne pot contacta la numerele de telefon 0723/ 180.149 şi 0726/236.436”, susţin re­prezentanţii Oficiului Parohial Arad Centru.
Conform tradiţiei, urarea de „Srecna Nova Godina” se va face la ora 1 noap­tea, când în Serbia este ora 24.00.
În 14 ianuarie, conform Calendarului Iulian, sârbii vor marca unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mân­tuitorului: Tăierea împrejur a Domnului. Tradiţia spune că, la opt zile de la Naşterea Domnului, a binevoit să fie adus de Maica Sa şi de Iosif, în locul unde, după obicei, evreii se tăiau împrejur şi a fost tăiat împrejur. Cu acest prilej i s-a dat şi numele Iisus, nume adus din cer de îngerul Gavriil mai înainte de zămislirea lui în pântecele Fecioarei. Tăierea împrejur a fost, po­trivit Legii lui Moise, pentru a se arăta că Iisus era împlinitorul Legii Vechi. Sărbătoarea tăierii împrejur este şi sărbătoarea numelui lui Isus. De asemenea, în prima zi a noului an, sârbii îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare, episcopul Cezareii, care a fost unul dintre cei mai importanţi părinţi ai bisericii şi, totodată, unul dintre cei mai mari teologi creştini. Sârbii marchează această sărbătoare prin tradiţionalele prăjituri „vasiliţe”.
Următoarea sărbătoare a creştilor de rit vechi va fi Boboteaza, în 19 ia­nuarie.

Recomandările redacției