Scăderea TVA-ului la pâine ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat, a declarat marţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„O măsură de scădere a TVA-ului de la 24% la 9% ar duce la pierderi de 250 de milioane de lei în eventualitatea în care nu ar ieşi la suprafaţă evaziunea fiscală. (…) Ieri (n.r. luni) am avut o discuţie cu una dintre asociaţiile de profil în zona de panificaţie, evaziunea este un lucru care a distorsionat în mod vizibil piaţa, a ajuns la peste 80%, principalul motiv fiind legat de creşterea TVA-ului de la 19% la 24%. Cred eu că prin scădere nu numai că putem să acoperim acea pierdere, ci vom avea şi venituri suplimentare la bugetul de stat, cu o singură condiţie – să fie coroborată această măsură şi cu măsuri de control la cei care practică sau mai au tentaţia de a practica evaziunea fiscală”, a precizat Daniel Constantin, preşedinte al Partidului Conservator, după şedinţa Biroului Politic al PC.

Potrivit lui Daniel Constantin conceptul de ferme de familie este aproape finalizat.

„Pe 15 iunie se va deschide sesiunea de primiri de proiecte, sunt şase proiecte-tip pe care le vom pune la dispoziţia fermierilor, ei pot beneficia gratuit de aceste proiecte pe care le vor completa, le vor depune la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, iar mâine sper eu să închidem acest cerc şi să punem la dispoziţia beneficiarilor care doresc să aplice la fermele de familie şi zona de garantare şi de creditare, pentru că orice măsură din fonduri europene are nevoie de o parte de cofinanţare”, a spus ministrul Agriculturii.

El a amintit că 50 de milioane de euro vor fi puse la dispoziţia beneficiarilor.

„Sper să avem cel puţin 1.000 de ferme de familie care să înceapă a fi implementate din toamna acestui an şi care să consolideze clasa de mijloc de care avem nevoie nu numai în agricultură, ci în toată societatea românească”, a mai declarat Daniel Constantin.

 

Recomandările redacției