Uniunea Europeană va aproba, vineri, în cadrul Comitetului permanent pentru lanţul alimentar, efectuarea de controale la carnea de vită şi la cea de cal având un dublu obiectiv: stabilirea dimensiunii fraudelor etichetărilor frauduloase, precum şi estimarea posibilului risc sanitar pe care l-ar produce consumul de carne de cal conţinând urme ale analgezicului fenilbutazonă, informează EFE.

Conform recomandării Comisiei Europene, toate cele 27 de state membre vor trebui să efectueze aceste teste în intervalul 1-15 martie.

Concret, se vor realiza aproximativ 2.500 de controale la carnea de vită procesată, folosită la preparate de genul lasagna sau sos bolognez, şi alte 4.000 de controale în abatoare, pe carcasele de cal.

Autorităţile de la Bruxelles speră să dispună de rezultatele ambelor tipuri de controale până la 15 aprilie. Dacă va fi cazul, verificările vor continua încă una sau două luni, după aceea.

În paralel, oficiul european de poliţie, Europol, va realiza o anchetă, a anunţat, joi, comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, solicitând statelor membre să furnizeze toate datele de care dispun pentru identificarea celor care au comis infracţiuni în comercializarea cărnii de cal drept carne de vită.

 

Recomandările redacției