Ministrul de Interne, Marcel Vela, a susținut o videoconferință cu reprezentanții structurilor MAI dar și cu reprezentanți ai prefecturilor din țară pentru a monitoriza organizarea turului II al alegerilor prezidențiale. Vela a menționat că primul tur al alegerilor a decurs fără a se înregistra evenimente deosebite, practic au fost foarte puține cazuri în care a fost încălcată legea. „Vă felicit și vă mulțumesc public tuturor celor implicați în organizarea alegerilor pentru că am reușit împreună să dovedim că o bună organizare, o implicare maximă au dus la un rezultat foarte bun, în contextul în care acest rezultat arată că au scăzut evenimentele comparativ cu alegerile prezidențiale din 2014. Evenimentele care țin de infracționalitate au scăzut cu 60%, n-am avut situații grave de soluționat și asta este o reușită datorată implicării tuturor factorilor responsabili.  Județele Covasna și Mureș au înregistrat un singur eveniment, Alba Sălaj și Tulcea doar două. În județele unde au avut loc evenimente mai multe, vă rog să gestionăm cu atenție ceea ce se va întâmpla în următoarele zile, să avem cu toții satisfacția că ne-am ridicat la nivelul organizării din turul I. Trebuie să fim atenți astfel încât aceste evenimente să nu fie la un nivel mai mare decât au fost în turul I. Orice situație care va apărea va fi soluționată cu celeritate, în mod profesionist și cu respectarea cadrului normativ aplicabil în această materie”, a punctat ministrul.

La un moment dat, ministrul a dat Aradul ca exemplu negativ în scandalul prefecților bolnavi, care și-au luat concediu medical chiar înainte de alegerile din primul tur. La momentul respectiv, atât prefectul județului Arad, Florentina Horgea, cât și subprefectul, Vasilică Damian, au fost concomitent în concediu medical.

Sper să nu mai avem situații premergătoare turului II așa cum am avut situații neplăcute premergătoare turului I, pentru că demnitar la nivel de județ vine și de la demnitate și nu doresc în niciun județ să se întâmple ce s-a întâmplat în Arad, adică să se depună armele sau să se fugă din linia frontului, pentru că cei care fac infracțiuni sau se dedau la evenimente incorecte, ma refer la contravenții, nu iau pauză. Trebuie să găsim resurse ca să stăm cu toții pe baricade. Îndemn să ne implicăm maxim pentru că o facem pentru România, pentru democrație și pentru legalitate. Nu o faceți nici pentru șefii dumneavoastră de la Prefectură sau pentru Ministrul Afacerilor Interne sau pentru comandații de direcții. Cu toții avem o responsabilitate față de compatrioți, față de țară. Împreună vom da un exemplu că Ministerul Afacerilor Interne poate deveni un minister de elită. Suntem cu toții o echipă în slujba țării”, a spun ministrul.

Răspunsul prefectului nu a întârziat să apară, Florentina Horgea menționând că ministrul „aruncă cu noroi”. „La Arad nu sunt probleme, suntem în grafic cu toate activitățile din program. Mâine vor fi distribuite buletinele de vot în județ iar sâmbătă urmează să fie distribuite toate materialele de vot în municipiul Arad. V-aș ruga dacă se poate domnule ministru să nu mai aruncați cu noroi în Arad”, a declarat prefectul județului Arad, Florentina Horgea.

La rândul său, ministrul, pe un ton ironic a spus că „virușii atacă într-un mod ciudat în Arad”.  „Cred că ați depășit un pic cadrul legal când ați spus că se aruncă cu noroi. Virușii din Arad atacă într-un mod ciudat doar conducerea Prefecturii. Era doar o viroză, unde au fost prefecți bolnavi cu adevărat am transmis presei să nu fie menționați pentru că sunt în concediu medical cauzat de boli serioase. Viroza nu implica părăsirea locului de muncă. Am vorbit cu prefecți care au avut viroză și au stat pe baricade. Nu era noroi, era o grijă față de dumneavoastră. Dacă nu ați avut cel mai bun tratament, noi am avut disponibilitatea de a trimite specialiști, fie din București sau de la Policlinica din Oradea”, a precizat Marcel Vela. De menționat este faptul că subprefectul Vasilică Damian a anunțat că își va da demisia după alegeri, iar prefectul Florentina Horgea a înaintat o cerere prin care își dă demisia din funcție. 

 

Recomandările redacției