În perioada 6 – 10 august 2018, în Parohia Arad Grădiște 2, preot paroh Roja Viorel, s-a desfășurat o școală de vară adresată copiilor doritori să se inițieze în limba franceză și în calculatoare. Astfel, zilnic, de la ora 10 la 12, cursurile nonformale de limba franceză au fost conduse de doamna profesor Camelia Circa – Chirilă de la Colegiul Național Moise Nicoară Arad, iar de la ora 13, cele de calculatoare de domnul Mircea Circa – Chirilă, examinator în cadrul Centrului ECDL al Universității de Vest Vasile Goldiș Arad.

Temele cursurilor de limba franceză au fost:

Modul I – Salutul. Cum ne prezentăm în limba franceză

Modul II – Părțile corpului

Modul III – Câmpuri lexicale (Plante, animale, fructe, legume)

Modul IV – Culorile

Modul V – Evaluare

Tematicile de mai sus au fost abordate prin jocuri, cântece în limba franceză, pictură pe forme din ipsos, mini scenete de teatru. Copiii s-au implicat cu veselie, iar la final, cu ajutorul marionetelor, în spatele paravanului, și-au construit replici cu cele învățate de-a lungul săptămânii.

Cursul de calculatoare a avut următoarele tematici:

Modul I – Windows

Modul II – Word

Modul III – PowerPoint

Modul IV – Excel

Modul V – Aplicații

Surprinzător a fost faptul că, în ciuda zilelor caniculare de vacanță, copiii au venit zilnic și și-au făcut și temele primite pentru acasă (redactare texte în word, prezentări ppt).

Părintele paroh Roja Viorel a petrecut ultima zi a școlii de vară alături de copiii parohiei, care i-au mărturisit ce au învățat pe parcursul săptămânii și au avut parte de o surpriză dulce, o prăjitură din partea doamnei preotese. De asemenea, la finalul ultimei zile de cursuri, au primit din partea celor doi domni profesori câteva daruri: cărți în limba franceză, seturi de pictură, accesorii pentru rechizite.

Trebuie menționat și faptul că, participând copii de vârste variate (de la preșcolari la liceeni), în fiecare zi, copiii mai mari au devenit ajutoare de nădejde pentru domnii profesori în a le ghida pașii și atenția celor mai mici. Mulțumiri deosebite în acest sens celor trei elevi de la Colegiul Național Moise Nicoară: Anyia Circa – Chirilă, Luana Trifon și Radu Preda.

Recomandările redacției