Temperaturile foarte ridicate înregistrate în toată țara în ultimele zile au condus la creșterea substanțială a consumului de energie electrică. Companiile E-Distribuție, operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul grupului Enel, au mobilizat pe teren efective mărite de echipe, pentru a monitoriza și interveni în cel mai scurt timp posibil în cazul unor eventuale avarii în rețeaua de distribuție a energiei electrice, pe fondul condițiilor meteorologice extreme.
Potrivit datelor E-Distribuție Muntenia, un vârf de consum la nivelul Capitalei și al județelor Ilfov și Giurgiu a fost atins pe data de 25 iulie 2023, la ora 17:00, când acesta s-a ridicat la 1.502 de MW, cu 59% mai mult față de cifrele înregistrate într-o zi din luna mai a acestui an, cu temperaturi specifice acelei perioade. În București, zona cu cel mai crescut consum de energie electrică în data de 25 iulie, mai mare cu 54% față de o zi cu valori termice obișnuite, a fost în nordul Capitalei.
Tot în această perioadă, a fost atins și cel mai mare număr de apeluri în call center-ul tehnic care deservește regiunile Muntenia, Banat și Dobrogea, în data de 21 iulie ajungând la un număr total de peste 28.500, de aproape treisprezece ori mai multe față de o medie de 2.200 de apeluri zilnice în luna mai a aceluiași an. Zilele cu cele mai multe apeluri din această perioadă au fost cele în care s-au înregistrat temperaturi ridicate, ceea ce a dus la creșterea consumului de energie electrică, și în cele cu fenomene meteo extreme, precum vijelii și furtuni.
Clienții din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș au la dispoziţie numărul gratuit 0800.070.444 pentru semnalarea întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.
Având în vedere avertismentele meteorologice de caniculă, companiile E-Distribuție estimează că valorile de consum vor rămâne ridicate zilele următoare și recomandă un consum de energie cât mai eficient și care să nu depășească puterea avizată a instalației de la fiecare loc de consum, pentru alimentarea în siguranță a locuințelor sau construcțiilor cu caracter comercial. Este recomandată folosirea electrocasnicelor și a celorlalte echipamente din casă într-un mod echilibrat, pe parcursul zilei fiind oportună utilizarea echipamentelor și aparatelor absolut necesare, dar și acestea nu simultan, în special în cazul aparatelor cu consum mare de energie
În cazul utilizării aparatelor de aer condiționat, este recomandată răcirea graduală a locuinței, metodă care reduce la jumătate consumul de energie față de setarea aparatului la temperaturi foarte joase. Concret, consumatorii pot seta temperatura la 24 de grade Celsius în loc de 18 și lăsa aparatul pornit. Mai multe sfaturi despre eficiența energetică a locuințelor sunt disponibile aici.
Ăsta numiți voi RECORD dar la IARNĂ atunci cum se va numi ?