stadionDiscuțiile dintre conducerea Federației Române de Fotbal și reprezentanții cluburilor din ligile doi și trei vor aduce mult discutatele schimbări. Cel puțin așa rezultă din comunicatul publicat de FRF pe site-ul oficial, la o zi după dezbateri. Mircea Sandu a precizat că se referă doar la cele două eșaloane, o posibilă reconfigurare și a primei ligi ieșind din discuții. Atât Liga a II-a cât și Liga a III-a ar urma să fie restructurate în această vară.
Liga a II-a – cad locurile 13 și 14
Conform tuturor indiciilor s-a ajuns la o scădere a numărului de echipe la cel de-al doilea nivel fotbalistic românesc. Textul comunicatului referitor la viitor arată așa: „În urma discuțiilor și a propunerilor făcute de oficialii cluburilor din Liga a II-a (…) s-a admis ca, la finele sezonului competițional 2012-2013, din cele două serii ale campionatului să retrogradeze echipele care se vor clasa pe locurile 12 și 13, urmând ca, în sezonul competițional 2013-2014, Liga a 2-a să fie alcătuită din două serii a câte 14 formații”.
În seria UTA-ei, locurile retrogradabile sunt ocupate acum de Unirea Alba Iulia (11 puncte) și FC Maramureș (10 puncte). La jumătatea dintre tur şi retur, formaţia arădeană e situată la 6 puncte de primul loc retrogradabil şi la 9 puncte de poziția a doua, promovabilă.
Liga a III-a – vor fi 4 serii x 18 echipe
Şi tot conform previziunilor, și numărul formațiilor din eșalonul al treilea se va diminua. În primă fază, mișcarea e la stadiul de propunere, ca și cea de la Liga a II-a, dar Comitetul Executiv al FRF ar urma să le valideze în ședința din 23 ianuarie. Iată comunicatul oficial: „Urmare a dezbaterilor cu oficialii cluburilor din Liga a III-a, s-a propus ca, în sezonul competițional 2013-2014, acest eșalon fotbalistic să fie format din patru serii a câte 18 echipe, așadar un total de 72 de echipe. Drept urmare, la finele sezonului competițional 2012-2013, din campionatul Ligii a III-a ar urma să retrogradeze formațiile care se vor clasa pe locurile 11, 12 și 13, precum și patru dintre cele șase echipe care vor încheia competiția pe locul 10. Propunerile menționate vor fi discutate în cadrul Comitetului Executiv al FRF, care va decide pe 23 ianuarie a.c.”
În seria a IV-a sunt doar 12 echipe, CS Vladimirescu e ultima clasată, cu doar 3 puncte. În fața arădenilor e Apă Craiova, cu 8 puncte, iar pe 10 stă Vulturii Lugoj, cu 11 puncte. În seria V, Șoimii Pâncota n-are nicio emoție legată de retrogradare, echipa din Podgorie situându-se pe locul 5, cu 20 de puncte. Național Sebiș e două locuri mai jos, cu 16 puncte. Ultimele 3 locuri sunt ocupate de Jiul Petroșani (11 puncte), Plimob Sighetu Marmației (6) și FCM Turda (6). Pe locul 10, intrat și el în calculelele retrogradării, e Europa Alba Iulia, cu 13 puncte.

Recomandările redacției