Săptămâna trecută au fost câteva zile adevărate de primăvară, însorite și pline de viață. Am avut în plan să mă duc pe Valea Mureșului și să trec dealul de la Mădrigești la Julița. O splendoare era întregul traseu, mai ales că totul era înverzit. Pe ici, pe colo se mai vedea câte un cireș înflorit în pădure.

Este însă și un lucru negativ pe care l-am constatat mai demult și anume lipsa unui loc de parcare în vârful șoselei. Degeaba sunt puse coșurile alea pentru gunoi, dacă nu ai un loc unde să poți opri mașina. Mai ales că și drumul este plin de curbe și în vârf poate simți nevoia să te liniștești admirând natura. Pe de altă parte, drumul va fi distrus de mașinile care transportă lemn de pe Valea Mureșului la Gurahonț sau unde l-or fi ducând. Am întâlnit mai multe mașini încărcate până la refuz de lemne.

Dar să revenim noi la subiectul nostru, pentru că eu am început să îndrăgesc tot mai mult în ultima vreme Valea Mureșului.

Am găsit și aici oameni harnici și comunicativi, veniți din alte colțuri ale lumii. Au devenit iubitori ai zonei și totodată crescători de animale. Despre acești oameni edilul șef al comunei Bârzava, domnul Gabriel Faur are numai cuvinte frumoase și de laudă. Așa cum de altfel, la rândul lor, oamenii au vorbit numai de bine pe alesul lor.

M-am oprit în câteva localități și am stat de vorbă cu câțiva cetățeni, înainte de a ajunge la sediul primăriei. Am vrut să văd și să aud ce spun despre primarul lor. Zău, chiar niciunul nu a vorbit negativ la adresa domnului primar Gabriel Faur.

Nu mi-a venit să cred că acesta este sediul primăriei din Bârzava

După cum știam eu odată că era sediul primăriei, dacă nu vedeam inscripția cu primăria Bârzava și Consiliul Local Bârzava, pur și simplu nu o mai recunoșteam. Am mai trecut eu cu ceva vreme în urmă, mai demult, pe lângă ea, însă atunci avea doar pereții, în rest era demolată.

La intrarea în sediul primăriei am fost întâmpinat de domnul primar Gabriel Faur, un primar așa cum l-am știut eu – plin de energie, o persoană la subiect, directă, așa cum rar găsești printre primari.

Domnule primar Gabriel Faur, nu ne-am văzut de o bucată de vreme. De când nu am mai trecut prin zona aceasta, v-ați ridicat palatul administrativ. Un asemenea sediu nu mai există în județul nostru.

– Da, așa este. Nu ne-am mai văzut demult, pentru că ne-a blocat pandemia aceasta. În ceea ce privește sediul primăriei, dacă nu ați mai trecut demult prin zonă, nu aveați cum să îl observați. Acum primim mobilierul și pe urmă îl inaugurăm. Eu zic că a ieșit o lucrare superbă. Am avut niște meșteri tare pricepuți, care au lucrat mult timp peste hotare, iar străinul nu este atât de indulgent ca românul.

Cum ați încheiat anul 2021, domnule primar?

– Să știți că l-am încheiat foarte bine, fără datorii la nimeni, comparativ cu alții care se tot văicăresc, dar asta este treaba lor.

Vreau să vă spun că am reabilitat sediul primăriei, după cum bine ați și observat, iar acum primim, tot pe rând, mobilierul.

Am început lucrările la capela mortuară din Bârzava. Este un obiectiv pe care ni l-au solicitat cetățenii și, de ce nu, este ceva într-adevăr util.

Am asfaltat DC 83 în localitatea Lalașinț, pe o distanță de 1,1 kilometri și tot în această localitate am asfaltat cinci străzi, însumând în total doi kilometri, ceea ce eu zic că a fost un lucru foarte bun.

Am început lucrările și continuăm cu ele. Suntem în faza de pregătiri pentru asfaltare pe DC 79, în lungime de 7,2 kilometri. Este drumul care face legătura de la Groșii Noi către Slatina de Mureș și mai departe se leagă cu drumul care merge spre Mădrigești.

Ați văzut că am amenajat Izvorul de la Dumbrăvița. Și tot la Dumbrăvița am mai amenajat un parc.

Deci acestea sunt lucrări în mare, pe care le-am executat și o parte sunt atacate. Toate sunt în grafic.

Ce proiecte vizați sau aveți pentru anul 2022?

– În primul rând, continuăm cu ce am început anul pe care l-am încheiat, adică cu Capela de la Bârzava, iar la Dumbrăvița și Lalașinț suntem în documentație. Știți ceva? Dacă nu ai proiecte, pur și simplu nu ai de la nimeni ce aștepta. Am făcut parcuri în care sunt incluse Monumentul Eroilor și bustul lui Iosif Conta – fiu al acestei comunități.

Nu știu dacă ați observat autospeciala pe care am achiziționat-o, prin donație, de la o asociație din Franța. Este aur pentru noi.

Dar, vedeți? Toate aceste realizări au cerut implicare extraordinară.

Domnule primar Gabriel Faur, când am ieșit prin sat am văzut o persoană de culoare cu niște animale.

– Da, la întoarcere am să vă spun. Este un englez. A venit în satul Groșii Noi și a iubit atât de mult zona noastră, încât s-a stabilit în cele din urmă aici. Și-a cumpărat animale. Se numește Chaka Kuradu și este un pasionat crescător de animale. S-a familiarizat cu cetățenii acestei comunități și spune că nu ar mai pleca de pe aceste meleaguri frumoase și cu oameni harnici.

– … și cu un primar gospodar și cu mult respect.

Gunoiul – este o problemă cu colectarea

Știu, domnule primar, că ridicarea gunoiului este o problemă. Din cauza operatorului, toți se plâng de această poveste. Vă dați seama, într-o comună am oprit lângă un tomberon de ăla și m-a lovit un miros insuportabil. Dar după ce dau căldurile ce o să fie?

– Aveți dreptate. Nici la mine nu te poți apropia de niște tomberoane. Tocmai de asta nici nu mai știu de când nu l-au mai ridicat. Este o bătaie de joc la adresa noastră. Iar atunci când îl ridică parcă îl ridică prin sondaje. Dacă îl suni, îți răspunde că are mașinile defecte, dar asta nu este treaba noastră. Vin cetățenii la mine și îmi spun sau mă întreabă oare când mai vin aceștia după gunoi? Ce să le răspund eu oamenilor, că eu le încasez gunoiul?

Deci nu primarul este de vină că nu ridică această firmă gunoiul. Până urmă, bieții primari au devenit un fel de moașe comunale, ceea ce nu e corect. Nici să judecăm chiar așa, dar asta este.

Domnule primar, la al câtelea mandat sunteți?

– Păi, numai la al patrulea sunt, dar să știți că sunt învățat și cu rău ca și cu binele. Exact ca și calul moțului, dar din ce în ce este tot mai greu. Abia parcă s-a încheiat cu pandemia, hop drace și războiul a început, acest conflict care ne afectează și pe noi, fără discuții.

Domnule primar, vreți să auziți unele discuții purtate de noi cu cetățeni din comunitatea pe care o păstoriți dumneavoastră?

– Păi cum credeți dumneavoastră, că oameni fără dușmani nu prea sunt?

Acești cetățeni au acceptat discuția cu noi, fără să le dăm numele. M-aș fi gândit că din cele nouă persoane cu care am stat de vorbă, să mai zică unele și câte o trăsnaie, dar parcă toate au vorbit la fel.

Întrebarea a fost în felul următor: „Cum sunteți serviți la primărie atunci când aveți nevoie de o hârtie, de o semnătură sau de orice altceva?

P.G. – „Anul trecut, am fost după o adeverință. În zece minute a și fost gata“.

C.R. – „Am avut o problemă personală cu domnul primar. Urgent, m-a rezolvat“.

D.L. – „Să mai aibă și alții așa primari cum avem noi la Bârzava! Respectuos. Nu e ca alții, cu nasul pe sus. Dacă ar fi și alte autorități ca domnul primar. Mă refer la nivelul comunei noastre“.

Alți cetățeni au precizat că „nimeni nu are sediu de primărie așa cum avem noi la Bârzava“.

Recomandările redacției