Mirel Rădoi, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, a declarat, într-o conferinţă de presă online susținută duminică, că se teme mai mult de un teren pe care nu se poate juca decât de reprezentativa Islandei. În partida directă programată la Reykjavik în semifinalele play-off-ului de calificare la Campionatul European, România întâlnește selecționata Islandei.

Întrebat de ce se teme cel mai mult înaintea barajului, de teren, de islandezi sau de vremea de la ora jocului, Rădoi a răspuns: „În momentul de faţă cel mai mult mă tem de teren. Chiar ieri am văzut ceva postat pe un site de socializare, era o vreme ploioasă, dar era acoperită arena. Deci s-ar putea să fie totuşi un teren foarte bun. Suntem conştienţi că echipa care va face cele mai puţine greşeli va avea un avantaj mare de a câştiga. Cred că meciul cu Islanda se va decide în plan tactic. Islanda acum joacă 4-4-2, deci ştim că nu ne poate surprinde cu nimic. Ştim cum joacă, la fel şi ei ştiu cum jucăm. Deci poate fi un meci tactic în care o mutare de o parte sau alta să conteze în rezultatul final“

Selecționerul susține că pentru România nu e un dezavantaj faptul că fanii gazdelor vor avea acces în tribune. „Nu e un dezavantaj că islandezii vor avea suporteri în tribună. Eu chiar am spus că mi-aş dori o atmosferă incendiară cu foarte mulţi spectatori pentru că eu cred că ne putem crea un avantaj. Adică ar putea fi şi pentru ei o presiune în plus din partea publicului“, a explicat el.

Rădoi știe foarte bine că islandezii au precizie foarte mare la fazele fixe. „Noi nu vom avea decât un singur antrenament împreună, marţi dimineaţă. E clar că nu vom trece însă la antrenamente peste pregătirea fazelor fixe ofensive şi defensive. Le vom acorda atenţie, dar nu înseamnă că avem nu ştiu câte zile la dispoziţie pentru asta. Chiar dacă nu ar veni informaţii din partea staff-ului vizavi de fazele fixe, când joci cu echipele nordice, jucătorii oricum ştiu la ce să se aştepte. E clar că atunci când întâlneşti o echipă nordică jocul de centrări va fi unul ridicat, fazele fixe vor fi periculoase. De-a lungul istoriei noi nu avem multe momente pozitive la acest capitol, dar cu siguranţă vom antrena aceste lucruri“, a spus el.

Tehnicianul a explicat motivele pentru care nu a convocat niciun jucător de la FCSB: „Pentru jucătorii de la FCSB a fost o perioadă dificilă pentru că foarte mulţi dintre ei au fost depistaţi pozitiv. Şi e clar că în momentul de faţă niciunul dintre ei nu poate juca nici măcar 2, nu 3 partide în 6 zile… Dacă noi am risca să îl convocăm pe Dennis Man, de exemplu, s-ar putea ca el să fie pozitiv când vom fi testaţi pe aeroport în Islanda. Iar atunci el va fi izolat şi noi toţi ceilalţi am fi consideraţi contacţi… şi atunci ne-am trezi într-o situaţie imposibilă“.

Echipa naţională a României întâlneşte la 8 octombrie, de la ora 21:45, la Reykjavik, selecţionata Islandei, în semifinala play-off-ului pentru EURO 2020. În cazul unui succes în Islanda, reprezentativa României va disputa pe 12 noiembrie, în deplasare, finala play-off-ului EURO, cu Bulgaria sau Ungaria.

Recomandările redacției