Peste 180.000 de salariați cu salariul minim au beneficiat de majorarea voluntară cu 200 de lei, în urma aplicării soluției PSD de scutire de taxe a acestei sume.
Una dintre măsurile din Programul Sprijin pentru România adresată în special salariaților cu venituri mici din mediul privat prevedea o scutire de taxe pentru suma de 200 de lei suplimentată voluntar pentru angajații cu salariul minim. A fost o măsură adresată țintit oamenilor care muncesc dar au venituri mici, ca un sprijin față de creșterea prețurilor la alimente și energie. Aceste politici trebuie continuate prin implementarea, chiar de la 1 ianuarie 2023, a salariului minim european, ne-a declarat Eusebiu Pistru, senator PSD.
În plus, peste 230.000 de angajați din domeniul agriculturii și industriei alimentare, au beneficiat de creșteri de salarii ca urmare a stabilirii salariului minim la 3.000 de lei pentru acest sector, precum și de celelalte facilități acordate tuturor salariaților din acest sector:
o Scutirea de la plata impozitului pe venit de 10%.
o Scutirea de plata Contribuției pentru Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) de 10%.
o Reducerea cu 3,75 puncte procentuale a Contribuției pentru Asigurările Sociale (CAS – pentru pensie) [E vorba de cota care se direcționa în Pilonul II]. Astfel CAS scade de la 25% la 21,25%.
o Reducerea contribuției asiguratorii pentru muncă (CAM) de la 2,25% la 0,27%. (Nivelul de 0,27% reprezintă partea care se virează la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale).
În viziunea PSD, în contextul actual extrem de dificil, acest salariu minim de 3.000 de lei ar trebui generalizat pentru toate sectoarele economice. Acest lucru s-ar realiza prin introducerea, de la 1 ianuarie 2023, a recomandărilor din Directiva Europeană a salariului minim european, respectiv a mecanismului prin care salariul minim brut să reprezinte 50% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar duce la o creștere de aproximativ 500 de lei, în jurul valorii de 3.000 de lei, cum propusese PSD încă de la finalul lunii august, susține senatorul Eusebiu Pistru.
De altfel, începând de astăzi, în cadrul Ministerului Muncii, în cadrul Comisiei de Dialog Social, a început o discuție transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European.
Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut. Nu ne dorim să intervenim până la 1 ianuarie, pentru că nu vrem să bulversăm activitatea economică pe un buget deja creat, încheie senatorul Eusebiu Pistru.

Recomandările redacției