nelutuSenatorul Ioan Cristina a anunţat că USL a reușit, într-un an de zile, deblocarea fondurilor europene și dublarea gradului de absorbție. „Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor pe patru din cele cinci axe presuspendate în cadrul Programului Operaţional Regional, ca urmare a măsurilor eficiente implementate de Guvernul României. Pe acest program au fost semnate aproape 3.400 de contracte de finanţare, care prevăd crearea a aproximativ 20.000 de locuri de muncă.Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau plăţile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate României prin intermediul acestui program”, a declarat senatorul Ioan Cristina.
Ca urmare a reluării plăţilor, România va încasa pe POR peste 150 de milioane de euro, sumă pentru care au fost trimise în luna martie 2013 Comisiei Europene documen­tele necesare pentru rambursare. „Comisia Europeană a presuspen­dat POR la sfârşitul lunii octom­brie 2012 din cauza problemelor înregistrate în implementare în timpul guvernării Partidului Democrat-Liberal”, a ţinut să reamin­tească senatorul arădean.
În perioada următoare, eforturile autorităților responsabile se vor concentra pe identificarea acelor măsuri care să conducă la deblocarea in­tegrală a acestui program. „În cel mai scurt timp posibil urmează să fie deblocate şi Programul Ope­raţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice”, a mai spus senatorul Ioan Cristina.

Recomandările redacției