PDLSenatorul arădean Constantin Igaş, alături de primarii PD-L ai comunelor Secusigiu – Ilie Cheşa şi Şiria – Valentin Bot, au criticat oprirea finanţării programului de cadastrare gratuită. Igaş a explicat că pe vremea în care era ministru al Adminsitraţiei şi Internelor a demarat un proiect cu fonduri europene şi guvernamentale pentru cadastrarea gratuită a comunelor.
„Acest proiect aducea cadastrarea gratuită în mai multe localităţi din România şi implicit din judeţul Arad. La noi în judeţ au intrat în acest proiect, în primă fază comunele: Şiria, Secusigiu, Bârsa, Şagu şi Ghioroc. Data de finalizare ar trebui să fie 30 iunie 2013. După ce am demarat acest proiect am căzut de acord ca Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară să treacă din subordinea MAI în cea a Ministerului Dezvoltării, în condiţiile în care aici erau mai multe fonduri pentru acest domeniu. Acum se întâmpină greutăţi în derularea acestui proiect. Doresc să menţionez că în a doua fază urmau să beneficieze de acest proiect şi comunele: Păuliş, Bata şi Vinga. Riscăm ca ceea ce s-a început şi este util comunităţilor locale să nu fie dus la bun sfârşit”, a spus Constantin Igaş.
Întrebat despre faptul că toate cele opt comune din Arad care au demarat proiectul sau ar trebui să-l înceapă au avut la acea vreme primari din PD-L, Igaş a răspuns că „aceşti primari au fost mai pregătiţi, s-au mişcat exemplar”.
Primarul comunei Şiria, Valentin Bot, afirmă că după sărbătorile de iarnă, reprezentanţii firmei care trebuiau să facă lucrarea în Şiria nu au mai venit. „Am contactat telefonic reprezentantul de la minister şi mi s-a spus că nu mai sunt bani cuprinşi în bugetul pe anul 2013 pentru acest proiect. Oamenii sunt nemulţumiţi de această măsură. Fac apel către toţi parlamentarii arădeni şi ai PD-L şi ai USL să meargă la Guvern şi să solicite bani pentru continuarea acestui proiect”, a spus Valentin Bot.
La rândul său, Ilie Cheşa, primarul comunei Secusigiu, afirmă că la el situa­ţia este mai bună decât la Şiria, în sensul că reprezentanţii firmei care au câştigat licitaţia au decis să continue proiectul. „Am vorbit cu reprezentanţii firmei care face acest proiect şi au decis să lucreze în continuare, însă nu ştiu pentru cât timp şi nici dacă vor putea termina. Comuna Secusigiu este cea mai mare dintre cele cuprinse în proiect la nivel naţional”, a spus Ilie Cheşa.

Recomandările redacției