Ficatul este un organ esenţial în digestie pentru că metabolizează mai toate substanţele care ajung în corpul nostru. Sănătatea acestuia este
esenţială, iar o eventuală îmbolnăvire poate veni la pachet cu disfuncţii şi la nivelul altor organe.
Ficat încărcat. Simptome
Trebuie să ştii că în zilele noastre ficatul este agresat în permanenţă. Alimentaţia cu aditivi şi amelioratori, de calitate inferioară, fumatul, consumul de alcool şi automedicaţia dăunează în timp ficatului.
Printre semnele unei funcţionări defectuoase a ficatului se numără senzaţia de oboseală, kilogramele în plus, durerile de cap, digestia dificilă, leneşă, dureri în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste sau chiar decolorarea pielii.
Vestea bună este că acest organ are capacitatea de a se regenera şi poate fi susţinut în acest proces cu o serie de suplimente pe care le poţi lua din farmacie, dacă recomandă medicul, dar şi cu ajutorul unor remedii naturale.
Alimente pentru curăţarea ficatului
Usturoiul este unul din alimentele pe care îl asociem mai degrabă cu proprietăţile sale antibacteriene. Usturoiul conţine, însă, alicina şi seleniu, ingrediente care curăţă ficatul. Trebuie să ştii că nu e nevoie să consumi o cantitate mare de usturoi pentru a te bucura de efectele sale benefice asupra ficatului, ci să îl incluzi în rutina ta alimentară.
Morcovii şi sfecla sunt legume bogate în beta-caroten şi flavonoizi, aceşti compuşi având capa­citatea de a îmbunătăţi funcţionarea ficatului. Din fericire, aceste legume sunt la îndemână şi pot fi incluse în dieta ta zilnică.
La fel şi legumele verzi care curăţă ficatul prin conţinutul de clorofilă. Le poţi include în salată şi sucuri sau să le incluzi în ciorbe şi supe.
Despre avocado se tot vorbeşte mai ales când e nevoie de o dietă care să permită pierderea în greutate. Trebuie să ştii că acesta susţine orga­nismul în producţia de glutatoină, o substanţă care contribuie la curăţarea ficatului. Astfel, consumul regulat de avocado te ajută, pe de o parte, să îţi păstrezi ficatul sănătos şi, pe de altă parte, susţine regenerarea acestuia.
Cruciferele sporesc producţia de enzime naturale din ficat, iar acestea elimină substanţele cancerigene care pot pătrunde în organism. Aşadar, consumă cu încredere conopida şi broccoli, dar şi varza, mai ales pentru că aceasta din urmă sti­mulează funcţiile ficatului şi îl susţine în eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism.
Nu doar legumele sunt de ajutor în menţinerea unei bune funcţionări a ficatului, ci şi fructele.
Dacă până acum nu prea îţi făcea cu ochiul grepfrutul, poate chiar din cauza gustului său nu tocmai plăcut, poate că ar trebui să te mai gândeşti şi asta deoarece este unul dintre cele mai eficiente fructe în creşterea abilităţii naturale a ficatului de a elimina toxinele. Nu trebuie să consumi foarte mult. Un pahar de suc proaspăt consumat în fiecare zi va face enzimele hepatice mai puternice în lupta cu toxinele.
Dacă tot nu te-am convins, atunci poate merele îţi sunt mai pe plac şi le poţi consuma cu mai mult drag. Aceste fructe sunt bogate în pectine care ajută, alături de alţi compuşi, la eliminarea toxinelor din tractul digestiv. Asta înseamnă că ficatul are mai puţin de muncă şi este susţinut în a-şi face treaba mai uşor.
Lămâile clasice sau varianta lime sunt fructe care îţi curăţă ficatul. Consumă sucuri din lămâi dimineaţă sau adăugă zeamă de lămâie sau de lime, după preferinţe, în apă de băut pe toată durata zilei şi vei beneficia de efecte miraculoase.
Orezul brun sau grâul integral şi, în general, cerealele integrale, sunt importante pentru sănătatea hepatică pentru că ameliorează conges­- tionarea ficatului, susţinând metabolizarea gră­similor din organism.
În fine, ceaiul verde înlocuieşte cu succes cafeaua, te ajută să îţi reglezi nivelul energiei şi susţine sănătatea ficatului prin conţinutul crescut de catechine.
Pentru a susţine buna funcţionare a ficatului, medicii te sfătuiesc să renunţi pe cât posibil la alcool, la alimentele procesate, mai ales la cele de tip fast-food şi să înlocuieşti grăsimile nesănătoase cu unele benefice pe care le poţi lua din nucă de cocos, migdale, chia, nuci sau cânepă.

Recomandările redacției