Vara este sezonul celor mai dorite fructe: cireşele şi vişinele. Dacă eşti producător sau un simplu iubitor de fructe care are în curte astfel de pomi, cu siguranţă vrei rod bogat. Va trebui să te asiguri că solul în care sunt fixaţi este unul fertil. În caz contrar, calitatea şi cantitatea fructelor nu vor mai fi la înălţime.
Cireşii preferă solurile umede şi mai puţin
îngrăşămintele. Recolta este strânsă de la sfârşitul primăverii până în mijloc de vară. Pentru recoltă bogată trebuie să le asiguri fertilizatori. Cele mai bune rezultate se observa când sunt folosite două tipuri de îngrăşăminte: organice şi minerale.
Când vorbim de fertilizatorii organici facem referire la: gunoi de grajd putrezit, compost, gunoi de pasăre, rumeguş. Vor face solul mai afânat şi mult mai fertil, iar calitatea fructelor va fi superioară, la fel cum se va întâmpla şi cu cantitatea.
Îngrăşămintele minerale vor ajuta pomii la o rodire stabilă, plus că vor căpăta şi o mai bună imunitate.
Fertilizatorii de acest tip, cum sunt şi ureea, superfosfat sau sarea de potasiu, se pot cumpăra de la fitofarmacii. La fel de bine se pot folosi şi îngrăşăminte complexe (magneziu, sulf, calciu).
Din primăvară până în mijlocul verii, trebuie să ajuţi pomii cu îngrăşăminte pe bază de azot. După această perioadă, nu trebuie să-i mai ferti­lizezi pentru că nu vor putea fi pregătiţi pentru iernat, hrănirea contribuind la creşterea activă a masei vegetative
Fertilizarea se face în funcţie de vârstă, punând la baza rădăcinii fertilizatori uscaţi. Cu cât pomul este mai bătrân, cu atât raza din jurul pomului, în care se pune hrana specifică, va fi mai mare. Pentru unul tânăr raza din jurul trunchiului este de aproximativ 50 cm, în timp ce pentru unul bătrân va fi de 3,5 metri.
Pentru a fertiliza corect, trebuie să uzi şi să sapi bine în jurul trunchiului, astfel încât solul să fie bine afânat.
Pentru pomii maturi se vor folosi 6 găleţi de apă care se toarnă în jurul trunchiului, în timp ce pentru cei tineri se va folosi doar jumătate din cantitate. Aşteaptă ca apa să fie absorită şi apoi se pot hrăni cu îngrăşăminte.
Cele de tip lichid se vor turna în jurul trunchiului, iar cele uscate se vor împrăştia pe sol, având grijă să fie repartizate uniform. Cu ajutorul unei greble, fertilizatorii uscaţi se vor încorpora cu solul, dar la adâncime foarte mică.
De abia la doi ani de la plantare vei putea folosi şi fertilizatori foliari. Este recomandat să foloseşti pulverizatoare speciale, să fie seară sau o zi cu nor. Ai grijă să fii şi tu bine echipat cu ochelari, mănuşi şi combinezon.
Cireşii şi vişinii pot fi hrăniţi cu fertilizatori din comerţ sau organici, cu preparare independentă.
Dacă foloseşti îngrăşăminte achiziţionate din magazinele de specialitate, ai grijă să respecţi instrucţiunile de utilizare notate pe ambalaj.
Pomicultorii cu experienţă susţin că este indicat să foloseşti o cantitate uşor mai mică decât cea notată. Substanţele în exces pot provoca probleme grave, printre care amintim şi căderea frunzelor şi florilor (exces de potasiu), gomoza (exces de nutrimente) sau cloroza (exces de azot).
Mai poţi ajuta cireşii şi vişinii şi cu ajutorul fertilizatorilor verzi, vii, cultivând în apropiere mazăre, măzăriche sau orz.
Sursa: cumsa.ro

Recomandările redacției