bac specialExamenul naţional de Bacalaureat a început cu stângul pentru candidaţii din judeţul Arad. Primul candidat care a susţinut examenul este olimpic internaţional, însă asta nu l-a ajutat prea mult în probele susţinute în ţară.
Sesiunea specială a Bacalaureatului 2013 s-a desfăşurat în perioada 18 – 31 mai. Sesiunea este organizată pentru elevii din clasele a XII-a şi a XIII-a care participă la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale care se desfăşoară în perioada sesiunii normale de Bacalaureat.
Teodor Valentin Bilegan, elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv Arad a fost singurul din judeţul nostru care a susţinut această sesiune specială, din cauză că în perioada normală de desfăşurare a examenului de Bacalaureat participă la un concurs internaţional de haltere. Chiar dacă acesta nu a reuşit să obţină o notă care să-i permită promovarea examenului, directoarea liceului de care aparţine îi ia apărarea. „Acest băiat este un exemplu pentru mulţi copii de vârsta lui. În condiţiile în care are o situaţie socială deloc de invidiat, acest băiat a realizat lucruri extraordinare. Din păcate, sistemul nu l-a ajutat suficient încât să promoveze examenul. Un an de zile a trebuit să stea în stagiul de pregătire. De abia a ajuns să se înscrie la examen. Este un băiat silitor, care învaţă destul de bine şi este foarte cuminte. Are un simţ al onoarei foarte dezvoltat şi este foarte demn. Nu pot să am decât cuvinte de laudă la adresa lui“, ne-a declarat profesoara Emilia Mandache, directoarea Liceului cu Program Sportiv Arad.
Teodor Valentin Bilegan va susţine examenul în toamnă, la Arad, iar profesorii săi sunt siguri că acesta va promova.
Doar 104 dintre cei 209 candidaţi care au susţinut Bacalaureatul în sesiunea specială organizată anul acesta la Ploieşti au reuşit să promoveze acest examen. Trei dintre absolvenţii pre­zenţi la examene au fost eliminaţi pentru tentative de fraudă.
Cea mai mare medie obţinută la acest examen a fost de 9,83. Cea mai mică notă cu care un candidat a promovat Bacalaureatul a fost 6,00.
Cele mai multe medii obţinute, respectiv 35, au fost între 6 şi 6,99, iar alte 28 de medii au fost între 7 şi 7.99. Medii între 9 şi 9,99 au luat 24 de candidaţi, iar între 8 şi 8,99, 17 dintre absolvenţii de liceu prezenţi.
La sesiunea similară din 2012, doar 34,21% dintre participanţi au reuşit să treacă examenul de Bacalaureat.

Recomandările redacției