asociatieReprezentanţii asociaţiei „Arad kilometrul 0” critică bugetul pentru anul 2013, proiect care urmează a intra în şedinţa Consiliului Local Municipal. Dan Ciucuriţă, preşedintele asociaţiei spune că intrăm în al nouălea an de când bugetul Aradului a încăput pe mâna unui șmecher şi îi aduce mai multe acuze primarului Gheorghe Falcă vizavi de împărţirea bugetului şi a excedentului bugetar. „Profitând de nepăsărea oamenilor, în fiecare an inventează tot felul de lucrări care au scopul precis de a goli punga primăriei și a transfera banii în conturile familiei, prietenilor, colegilor de partid și nu numai. Asociația noastră a încercat să informeze pe căile obișnuite despre costurile imense pe care primarul le contractează cu firme care au explodat financiar în ultimii ani. Constatăm, de asemenea, că nici o instituție nu este înteresată să cerceteze faptele pe care noi le sesizăm. În atare situa­ție ne pregătim să ducem informarea pe o cale sigură prin răspândirea de buletine informative prin oraș în așa fel încât arădenii să cunoască traseul banilor, pe care ei îi plătesc sub formă de taxe și impozite locale. Bugetul din acest an va trece ca de obicei fără să stârnească vreun interes serios în modul cum este el construit. Chiar dezbaterea organizată săptămâna trecută nu a reușit să evidențieze milioanele de lei care se duc pe apa sâmbetei, pentru că așa vrea primarul nostru penal”, a spus Dan Ciucuriţă.
În proiectul privind repartizarea excedentului bugetar al municipiului Arad se prevede o sumă de 61,4 milioane lei care se dorește a fi repartizată (cheltuită) astfel: întreținere grădinii publice, parcuri, zone verzi, baze sportive și de agrement: peste 29,1 milioane lei (aproape jumătate din excedent); amenajare Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare: 1,4 MILIOANE lei; pentru parcuri peste 24,5 milioane lei, amenajare Ștrand Neptun peste 12,6 milioane lei; instalație irigat spații verzi: 4,9 milioane lei; relocare Parcul Copiilor – 7 milioane lei; bazin de polo în Subcetate – 4,5 milioane lei, pentru amenajare piste biciclete: 8 milioane lei.
Pentru diferitele direcții ale primăriei (venituri, cadastru, construcții și urbanism, dezvoltare și asistență comunitară, starea civilă) dotări cu mașini, echipamente și mijloace de transport de peste 3,76 milioane lei.
Primăria Arad alocă pentru acțiuni cultural-artistice și sportive o sumă de 4,1 milioane lei la care se adaugă cel puțin jumătate din bugetul alocat Teatrului Clasic Ioan Slavici pentru acțiuni culturale în sumă de 2,85 milioane lei. „Pentru amenajare piste de biciclete în municipiul Arad – valoarea actualizată a investiției este de 27,88 milioane lei (6,5 milioane euro), din care au fost executate lucrări de 67 mii lei, în condițiile în care pentru «Amenajare trotuare în municipiul Arad» sunt alocați doar un milion lei. Valoarea actualizată a investiției este de 3,80 milioane lei, din care au fost executate lucrări de 1,23 milioane lei, în condițiile în care la data de 16.05.2012 se acordă, firmei SC TANSSAM SRL prin anunțul de atribuire 152527/22.05.2012, contractul de achiziție publică nr. 31418, pentru lucrări de construcție a unei săli de gimnastică tip I la Stadio­nul Gloria Arad, la valoarea de 1.474.066,80 lei (valoarea estimată de 2.069.395 lei) fără TVA. Aici observăm o creștere a alocării bugetare în sumă de peste 2,32 mil. lei”, mai spune Dan Ciucuriţă.
De asemenea, la amenajare Ștrand Termal Neptun valoarea actualizată a investiției este de 25,15 milioane lei (5,85 mil. euro), din care au fost executate lucrări de 4 milioane lei, în condițiile în care bănuim că a mai rămas de executat doar „Pasarela peste râul Mureș” în valoare, adjudecată prin licitație publică, de 12,1 milioane lei. Aici ar mai fi bugetați în plus peste 8,5 milioane de lei.

Recomandările redacției