Soldatul american acuzat că a ucis 16 civili afgani, în martie 2012, a pledat vinovat miercuri, în faţa unui tribunal militar, în apropiere de Seattle (statul Washington), în speranţa că va scăpa astfel de pedeapsa capitală, transmite AFP.

Avocatul sergentului Robert Bales (39 de ani) a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că decizia clientului său de a pleda vinovat este rezultatul unui acord cu acuzarea, pentru a se evita pedeapsa cu moartea.

‘Pedeapsa sa va fi pronunţată în septembrie şi va şti atunci dacă va fi condamnat la închisoare pe viaţă sau dacă va putea beneficia de eliberare condiţionată’, a declarat avocatul acestuia, într-un interviu televizat, potrivit AFP.

Soldatul este acuzat că şi-a părăsit baza, în noaptea de 11 martie 2012, baza din districtul Panjwayi (provincia Kandahar) şi a tras asupra civililor, ucigând în principal femei şi copii. El a revenit apoi la bază unde s-a predat. Imediat după omorurile comise de acesta, ministrul apărării de atunci Leon Panetta a afirmat că autorul riscă pedeapsa cu moartea.

La audierile preliminarii din noiembrie, familia soldatului a încercat să-i dovedească nevinovăţia, descriindu-l drept o persoană ‘curajoasă şi respectabilă’, iar avocatul acestuia a evocat influenţa alcoolului, medicamentelor şi a stresului la care a fost supus clientul său înaintea tragediei.

Omorul comis în martie 2012 de Robert Bales s-a adăugat unei serii de incidente care au contribuit la tensionarea relaţiilor dintre Washington şi autorităţile de la Kabul, mai ales arderea Coranului într-o bază din Bagram sau difuzarea de fotografii cu puşcaşi marini americani în timp ce urinau pe cadavre.

Ultimul soldat american care a fost executat în SUA a fost John Bennet, în aprilie 1961. Acesta a fost condamnat pentru viol şi tentativă de omor, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea.

 

Recomandările redacției