Spania este noua campioană mondială la fotbal feminin, după ce s-a impus cu 1-0 în finala contra Angliei, disputată astăzi pe Stadium Australia din Sydney. Olga Carmona a înscris unicul gol al disputei în minutul 29, cu un șut imparabil în diagonală la colțul lung.

În mare parte, meciul a fost la discreția Spaniei, care putea să își majoreze avantajul în minutul 70, însă portarul Mary Earps a apărat lovitura de la 11 metri executată de Jenni Hermoso. Campioana europeană Anglia a avut o evoluție sub așteptări și cu excepția unui șut în bară trimis de Hemp la scorul de 0-0 nu și-a creat ocazii mari la poarta apărată de Coll.

Pentru „La Roja” este primul titlu mondial câștigat și succesul reprezintă o oarecare surpriză, ținând cont că ibericele nu trecuseră până la această ediție de faza optimilor. Pe de altă parte, din primul 11 al Spaniei din ultimul act au făcut parte șapte jucătoare de la FC Barcelona, actuala deținătoare a trofeului UEFA Women’s Champions League. Pe final a apărut pe gazon și Alexia Putellas, componentă și ea a formației catalane și câștigătoare a Balonului de Aur feminin în 2021 și 2022.

Așadar, Spania devine a cincea țară care câștigă Cupa Mondială feminină, după SUA (1991, 1999, 2015 și 2019), Germania (2003 și 2007), Norvegia (1995) și Japonia (2011). Turneul din acest an, disputat în Australia și Noua Zeelandă, a fost unul al surprizelor, în care echipe bine cotate, precum SUA (campioana en-titre și principala favorită), Germania, Canada (campioana olimpică) sau Brazilia au părăsit întrecerea încă din optimi, sau chiar din faza grupelor.

Iată și premiile acordate de FIFA la finalul turneului:

Balonul de Aur – Aitana Bonmati (Spania)

Balonul de Argint – Jennifer Hermoso (Spania)

Balonul de Bronz – Amanda Ilestedt (Suedia)

Gheata de Aur – Hinata Miyazawa (Japonia – 5 goluri, 1 assist)

Gheata de Argint – Kadidiatou Diani (Franța – 4 goluri, 3 assist-uri)

Gheata de Bronz – Alexandra Popp (Germania – 4 goluri)

Mănușa de Aur – Mary Earps (Anglia)

Cea mai bună tânără jucătoare – Salma Paralluelo (Spania)

Premiul fair-play – Japonia

 

 

 

Recomandările redacției