Spectacol de lumini pe o ruină a Marii Uniri

0
591

Aradul a jucat un rol foarte important în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, mai ales prin contribuția unei mari personalități precum Ștefan Cicio Pop. Casa lui era loc central pentru marii politicieni ai vremii respective și spațiu unde s-au semnat numeroase documente importante. De aceea, casa lui Cicio Pop se regăsește în istoria României, iar anul aceasta, mai mult decât în alți ani, această casă primește o atenție aparte.
Cu ocazia aniversării Centenarului, luni seara casa lui Ștefan Cicio Pop a fost învăluită în lumini, proiecția fiind completată de cuvintele istorice ale actorului Ștefan Pavlu. Spectacolul ce a durat circa 15 minute a fost reluat de cinci ori, ca semn de prețuire și mulțumire. Păi și asta înseamnă că s-a adunat lumea de pe lume de au fost nevoie cinci proiecții! Ei cum să nu, că doar poporul nu se înghesuie niciunde unde nu se dau și mici și bere, doar nu or sta ei în frig și în picioare să se uite la niște lumini pe o casă oarecare. Ca să nu mai vorbim de crema politicienilor arădeni, care i-ai de unde nu-s. Nici măcar unul nu s-a deranjat să își facă prezența, fie ea și pentru o poză de pus pe internet, lucru mai mult decât trist. O mână de oameni, nu mai mult de 30 au urmărit spectacolul pe această casă, care, la o atentă privire se poate observa degradarea înaintată a fațadei. Era normal ca luminile să fie proiectate pe timp de noapte că așa se văd mai bine, dar cred că acest lucru a fost ales și pentru a masca starea mai mult decât patetică a acestei case.
Este o rușine pentru Arad și pentru poporul român starea jalnică în care se găsește acest simbol al Marii Uniri. Din fericire, interiorul este mai bine păstrat, păstrându-și o oază de trecut prin dulapurile și fotografiile afișate. Casa îi aparține văduvei Jeanine Badohu-Birtolon, soția nepotului lui Ştefan Cicio Pop, care ne-a primit cu inima deschisă prin camerele unde s-au semnat și discutat acte importante pentru ceea ce avea să fie România de astăzi.
Păcat însă că nu se apreciază mai bine astfel de valori. Oare chiar le merităm, dacă nu știm să avem grijă de ele?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.