După ce a susţinut iniţial că nu vor mai avea parte de finanţare din partea caselor de asigurări de sănătate, spitalele private mai primesc o veste proastă din partea conducerii Ministerului Sănătăţii. Spitalele private care vor duce pacienţi la o unitate sanitară de stat pentru „a repara ceea ce ei au stricat“ vor plăti. „În acest moment, clinicile din mediul privat din Arad se ocupă în principal de cazurile care ţin de obstetrică-ginecologie. În general, aceste clinici selectează cazurile, iar cele mai complicate sunt direcţionate către noi. Totuşi la Spitalul Judeţean au ajuns, pe parcursul anului trecut, aproximativ zece cazuri complicate direcţionate de la clinicile private, incluzând aici şi copiii nou-născuţi, la care au survenit complicaţii la naştere. În ceea ce priveşte partea de chirurgie, şi aici clinicile private selectează cazurile, efectuând operaţii mai puţin complicate“, ne-a declarat dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
La acestea se adaugă şi urgenţele medicale mult mai grave care sunt transferate direct la Timişoara.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că privaţii vor mai putea face contracte cu casele de asigurari de stat doar pentru cinci la sută din totalul paturilor din judeţ. Dacă acest prag va fi depăşit, nu vor mai putea deconta bani de la buget. Cei care vor vrea sa beneficieze de serviciile lor, asiguraţi fiind, vor trebui să plătească integral procedurile.
De asemenea, conducerea Ministerul Sănătăţii a spus că şi spitalele private vor fi obligate să aibă linii de gardă permanente.

Recomandările redacției