spitalPentru că garantează pentru un credit făcut de Spitalul Judeţean, administraţia judeţeană trebuie să perceapă unităţii spitaliceşti un comision la fondul de risc. Este vorba de un comision de aproape 7.000 de euro, calculat la un împrumut de peste 860.000 de euro, ce urmează să fie făcut de spital.
Consiliul Judeţean a aprobat, de curând, nivelul comisionului perceput Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pentru riscurile financiare determinate de garantarea împrumutului. Conduce­rea Spitalului Judeţean intenţionează încă de anul trecut să contracteze un împrumut în valoare de peste 860.000 de euro, pentru derularea unui proiect transfrontalier. Banii împrumutaţi vor fi folosiţi pentru susţinerea unui proiect transfrontalier, prin care, Spitalul Judeţean se va pune la punct cu dotări IT. Vorbim de proiectul „Vindecarea fără graniţe în regiunea Criş-Mureş, stabilirea fondului comun de vindecare în judeţele Arad şi Bekes în domeniul sănătăţii“, în care este partener Spitalul Judeţean „Pandy Kalman“ din Bekes (Ungaria).
Spitalele partenere ar urma să îşi pună la punct o bază de date comună în asistenţa medicală, să-şi dezvolte o reţea informatică şi un registru de evidenţă a pacienţilor. Unităţile medicale ar urma să aibă un acces facil la fişele medicale ale pacienţilor, precum şi la informaţiile necesare pentru consult medical, diagnosticare şi prescrierea unui tratament, în mod direct sau la distanţă. Cu alte cuvinte, cadrele me­dicale ar putea colabora astfel eficient, pentru o diagnosticare şi tratare a problemelor de sănătate ale pacienţilor. Pentru ca tot acest sistem să funcţioneze, Spitalul Judeţean trebuie să achiziţioneze mai întâi un număr de 82 de calculatoare PC, 249 terminale calculatoare şi 302 imprimante. Mai exact, spitalul arădean, în calitate de beneficiar va folosi banii din credit pentru achiziţionarea unor dotări, urmând ca apoi aceştia să fie rambursaţi în cadrul proiectului. Fondurile investite vor fi restituite prin Programul de Coo­perare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Banii europeni proveniţi sunt în proporţie de 80 la sută din va­loarea totală a proiectului. Împrumutul ce urmează să fie făcut de spital va avea o maturitate de maxim doi ani. Spitalul Judeţean Arad a mai derulat un proiect în parteneriat transforntalier, proiect prin care s-a dotat cu un computer tomograf digital. Trebuie menţionat că, Spitalul Judeţean a încheiat anul trecut fără nicio datorie la furnizori, pentru prima dată în ultimii 12 ani.

Recomandările redacției