Se dă start la plata pe su­prafață în curând. Agricultorii arădeni – mii de beneficiari se vor trezi după jumătatea acestei luni că au în conturi, avansul din subvenția pe suprafață. Peste 22.000 de fermieri vor primi subvenții, începând cel mai probabil din data de 16 octombrie.
Potrivit ultimei situații întocmite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad, fără a fi luați în calcul fermierii care au depus cereri de plată după data limită de depunere, suprafața totală pentru care s-au cerut subvenții, la nivelul jude­țului a fost de 350.804, 22 de hectare. Structurat, cele mai multe cereri s-au depus pentru suprafețe cuprinse între 1 – 5 hectare și anume, 12.963 de cereri. Fermierii au putut depune o singură cerere unică de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. Potrivit conducerii APIA Arad, vizavi de situația Cererilor Unice de Plată s-a observat o tendință de comasare a tere­nu­rilor. „După cum am fost anun­țați și de la nivel central, ime­- diat după jumătatea acestei luni va începe plata avansului din suma totală pentru plata pe suprafață. Fermierii arădeni se pot aștepta că primesc banii după jumătatea lunii“, a susținut Alexandru Borcea, consilier juridic și purtător de cuvânt al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Arad.
Suprafata declarată a parcelei solicitate la plată este suprafața rezultată în urma procedurii de digitizare a parcelei, în aplicatia electronică pusă la dispoziție de către APIA, în conformitate cu actele care fac dovada utilizării terenului agricol.
Peste 400 de ferme din județ au fost controlate de APIA în perioada anterioară. În toată țara, fermierii vor fi controlați atât clasic, cât și prin teledetecție. Controalele s-au încheiat însă în această perioadă, funcâionarii agenției se ocupă încă cu centralizarea datelor. „După introducerea datelor în sistem, calcularea sancțiunilor se rea­lizează automat din acest sistem“, a adăugat reprezentantul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură. Un număr de 24.039 parcele sunt controlate în această campanie. Perioada de centralizare a datelor se va încheia cel mai probabil luna aceasta.

Recomandările redacției