efectivStatisticile oficiale arată o fracţie dramatică a economiei pe plan local – efectivul salariaţilor arădeni şi cel al pensionarilor. Potrivit datelor statistice, judeţul nostru are doar cu aproximativ 2.000 de salariaţi mai mult decât pensionari.

Judeţul nostru are un efectiv al salariaţilor în scădere, încă de la finele verii anului trecut. Numărul angajaţilor scade şi se apropie tot mai mult de cel al pensionarilor, povara fiind tot mai mare pe categoria care aduce venituri statului. La începutul acestui an, Casa Judeţeană de Pensii avea în evidenţă peste 117.600 de pensionari. Trecând la statistica referitoare la numărul angajaţilor, evidenţele arată că, în decembrie anul trecut, Aradul avea un efectiv al salariaţilor de 119.239. Un simplu calcul arată că, nici 2.000 de angajaţi nu despart numărul pensionarilor, de cel al salariaţilor.

Trebuie spus că, efectivul salariaţilor la nivelul judeţului nostru a înregistrat uşoare creşteri în lunile de vară, după care a început să scadă. Potrivit datelor Direcţiei Judeţene de Statistică, cei mai mulţi salariaţi sunt în industrie şi construcţii, peste 58 de mii, dar şi în sectorul serviciilor, cu peste 57 de mii de angajaţi.

Cât priveşte pensia medie la nivelul judeţului nostru, aceasta este, potrivit statisticilor de 748 de lei, adică cu nici 30 de lei mai mare decât acum doi ani.

În aceste condiţii, problema sustenabilităţii se poate agrava, putându-se ajunge chiar la un număr mai mare al pensionarilor, decât al salariaţilor.

Recomandările redacției