laptePentru că nu sunt alocaţi bani de la Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică Arad a rămas fără lapte praf. Laptele praf, formulă pentru su­gari, se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de me­dicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. De­pozitul DSP Arad este gol în acest moment, singura modalitate pentru părinţi de a face rost de lapte fiind să-l cumpere.
„În mod normal, laptele se acordă în cazul mamelor care pre­zintă contraindicaţii ale alăptării şi care suferă de boli grave precum TBC pulmonar activ, neoplazii, ca­şe­xie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citosta- tice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenţã de alcool, tutun care determină intoxi­caţii ale copilului. Se mai acordă în cazul copiilor sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare, datorită absenţei laptelui matern. Decizia privind acordarea laptelui praf se ia numai dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiţii: copilul nu a recuperat greutatea de la naştere după două săptămâni de viaţã; copilul cu vârsta cuprinsă între 0-8 luni creşte în greutate cu mai puţin de 500 g/lună; copilul cu vârsta mai mare de opt luni creşte în greutate cu mai puţin de 250 g/lună; copil adoptat sau aflat în familie de plasament; cu mamă decedată“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănă­- tate Publică Arad.
Ministerul Sănătăţii este rupt de realitate
Deşi depozitul Direcţiei de Sănă­- tate Publică este gol, realitatea este văzută cu totul altfel de către Ministerul Sănătăţii, care asigură populaţia, în mod aberant, că „nu există pre­misele unei crize de lapte praf“. Ministerul asigură că există atât cadrul legislativ, cât şi fondurile necesare derulării, fără disfuncţionalităţi, a Programului de Profilaxie a Distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf.
Astfel, în anul 2012 a fost încheiată la nivelul Ministerului Sănătăţii o licitaţie naţională pentru achiziţia de lapte praf, în urma căreia a fost încheiat un acord cadru valabil pentru o perioadă de doi ani.
În urma acestui demers, anul trecut direcţiile de sănătate publică din teritoriu au încheiat contracte subsecvente pentru o cantitate de 151 202 kilograme de lapte praf.
Până la data de 31.03.2013, a operat programul aprobat în anul 2012.
În acest an, au fost demarate toate demersurile financiare, astfel încât direcţiile de sănătate publică să poată încheia începând cu 1 aprilie contracte subsecvente pentru can­titatea de lapte praf necesară, conform Hotărârii de Guvern privind pro­gramele naţionale de sănătate pe 2013 şi 2014.

Recomandările redacției