Comisia Europeană a procedat marţi la inspecţii-surpriză în mai multe întreprinderi prezente în sectorul serviciilor petroliere şi al biocarburanţilor pe care le suspectează de înţelegeri secrete.

Potrivit AFP, sunt vizate grupul petrolier norvegian Statoil şi grupurile britanice Shell şi BP, care au admis – separat – că au fost supuse inspecţiilor. Ele s-au angajat să coopereze cu autorităţile competente.

Inspecţiile au avut loc marţi în două state membre ale UE, a indicat Comisia care, potrivit cutumei, nu a dezvăluit nici numele ţărilor, nici pe cele ale întreprinderilor vizate.

La cererea sa, o inspecţie a fost realizată şi într-o ţară din Spaţiul economic european de o autoritate de supraveghere europeană, a continuat Comisia. Spaţiul economic european grupează cele 27 de state ale UE, la care se adaugă Islanda, Norvegia şi Liechtenstein. În acest caz, este vorba despre Norvegia cu grupul Statoil, precizează AFP.

Supraveghind concurenţa în Europa, Comisia Europeană se teme ca întreprinderile respective să nu se fi înţeles pentru a furniza date false unei instituţii responsabile de fixarea preţurilor, Platts, cu scopul de a manipula preţurile publice pentru unele produse petroliere şi biocarburanţi. Aceste fapte ar putea data din 2002, a precizat Statoil într-un comunicat.

Pe de altă parte, Comisia se teme ca aceste întreprinderi să nu împiedice unii concurenţi să participle la procesul de evaluare a preţurilor.

Dacă faptele se confirmă, ele contravin regulilor europene în domeniul concurenţei, care sancţionează înţelegerile şi abuzurile de pe poziţie dominantă, aminteşte Comisia.

Grupul Platts este unul dintre principalii furnizori mondiali de informaţii în materie de energie, produse petrochimice şi metale. El dă informaţii în special despre preţurile în aceste sectoare. Solicitat de AFP, Platts şi-a exprimat ‘cooperarea deplină cu Comisia Europeană’.

 

Recomandările redacției