angajari granitaAgenţia de şomaj este luată cu asalt de arădeni doritori să-şi găsească de lucru peste graniţă. Cei mai mulţi sunt tineri care, fie sunt hotărâţi să-şi facă un rost în viaţă peste hotare, nemulţumiţi de condiţiile de trai din ţară, fie au aşteptări mult prea mari de la un loc de muncă. Unii îşi caută de muncă în construcţii, turism, companii multinaţionale, în timp ce alţii aspiră la job-uri de birou, ori la munci uşoare şi la câştiguri facile. Cei pregătiţi să muncească ajung să-şi gă­sească un loc de muncă afară, în timp ce tinerii cu aşteptări prea mari fie nu reuşesc să se angajeze peste graniţă, fie sunt de­zamăgiţi şi se întorc acasă.
Reperezentanţii Agenţiei Ju­deţene de şomaj spun că, instituţia primeşte un număr mare de solicitări de găsire a unui loc de muncă peste hotare, prin re­ţeaua de ocupare Eures. Unele dintre cereri nu sunt întotdea­una conforme cu realitatea. Mulţi dintre arădenii care îşi caută de muncă peste graniţă se aşteaptă fie să fie recrutaţi din prima de angajatorii străini, fie să fie bine plăţi de la bun început. Nepotrivirea dintre realitate şi aşteptările candidaţilor este de cele mai multe ori dată de lipsa de pregătire profesio­nală şi de experienţă a acestora, de cerinţele angajatorilor, dar şi de faptul că nu toţi fac faţă schimbărilor. „Primim lunar un număr mare de solicitări pentru angajarea peste graniţă. Agenţia, prin serviciul Eures ia în evidenţă persoanele interesate, le informează, consiliază profesional şi le facili­- tează participarea la procesul de recrutare. Prin AJOFM, se recrutează personal în număr mare, pentru diverse firme de peste graniţă. Cele mai multe solicitări vin din partea tinerilor care – ce e drept – sunt nemulţumiţi de salariile din ţară şi speră la un trai mai bun. Nu întotdeauna aşteptările lor se potrivesc cu realitatea. Cele mai multe oferte de muncă peste graniţă, prin reţeaua Eures sunt în agricultură, do­meniul hotelier şi construcţii“, a spus Mihaela Jude, inspector superior al Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.
Ce caută străinii
În prezent, peste hotare sunt vacante o serie de oferte de muncă. În Cehia se caută lucrători în producţie – asamblarea aparatelor de aer condiţionat. Se cer studii primare, dexteritate manuală şi stare bună de sănătate. Salariul este de apro­ximativ trei euro/oră, iar anga­jatorul asigură cazarea şi transportul. Contractele sunt pe pe­- rioadă nedeterminată.
Tot în această ţară se mai caută 10 lucrători în prelucrarea lemnului. Persoanele interesate trebuie să vorbească limba engleză sau germană. Salariile oferite sunt cuprinse între 350 şi 600 euro net pe lună, iar angajatorul poate asigura cazare pentru suma de aproximativ 90 euro pe lună.
În Malta se caută personal de curăţenie în hoteluri. Candidaţilor li se cere să vorbească limba engleză, iar experienţa anterioară în acest doemniu constituie avantaj.
În Marea Britanie, sunt dis­ponibile un post de asistent me­dical pentru îngrijirea pacienţilor în spitale/azile şi instituţii me­dicale şi un post de îngrijitor persoane la domiciliu.
Se solicită calificare profesională încheiată ca asistent medical generalist, engleză la nivel mediu. Salariul oferit pentru asistent medical este de 15 lire pe oră, iar cel pentru îngrijitor persoane la domiciliu de opt lire pe oră.
În străinătate se caută şi personal cu studii superioare, dar locurile de acest gen sunt puţine şi vânate. În Republica Cehă, este vacant un post de Software Support Analyst. De asemenea, în Norvegia, Universitatea de Ştiinţe Aplicate Oslo angajează un profesor asociat în electronică/automatizare/ cibernetică.

Recomandările redacției